Albums van week 37

10 september 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe magazine is recent verschenen. Met daarin interviews met onder meer Raymond van het Groenewoud, DeWolff, The Dawn Brothers, Jonathan Wilson, Low en nog veel meer.

Roots/Folk: The Bony King Of Nowhere – Silent Days

Met een puik debuutalbum van Judy Blank en de prima Verzamelaar van stergitarist/singer-songwriter BJ Baartmans bracht deze week veel keus uit eigen contreien, al leggen ze het beide toch af tegen het prachtige nieuwe album van de Belg Bram VanParys, die met Silent Days zijn veruit mooiste plaat maakte als The Bony King Of Nowhere.

Rock/Pop: Paul McCartneyEgypt Station

Hoewel niet al McCartney’s soloalbums de moeite waard zijn, staat zijn vakmanschap en gevoel voor melodie op eenzame hoogte. Bij juiste sparringpartner kan dat een topplaat opleveren. Voor Egypt Station was Greg Kurstin aan boord om hem te prikkelen voor een van zijn beste soloalbums.

Blues/Soul/Jazz: Arve HenriksenThe Height Of The Reeds

In opdracht geschreven voor de Engelse havenstad Hull, vorig jaar uitverkoren tot culturele hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, schiep de Noorse trompettist Arve Henriksen met  Eivind Aarset, Jan Bang en Jez Riley French een reeks uiterst fraaie, melancholieke soundscapes die de Noordzee-band tussen beide landen illustreren. Mooiere ambientjazz is zelden gehoord.

Wereld: KymataKymata

Het klooster van Noirlac in Frankrijk nodigde de Franse topgitarist Kevin Sedikki uit voor een artistiek project met zijn trio Kymata. Met zangeres Maria Simoglou en violist Iacob Maciuca gieten ze volksmuziek van Noord-Griekenland en Roemenië in een artistiek hoogstaande jas.