Albums van week 38

18 september 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Willie WatsonFolksinger Vol. 2

Net als Folksinger Vol. 1 van drie jaar geleden geproduceerd door David Rawlings. En ook nu gaat de oud Old Crow Medicine Show-man een gevarieerde collectie traditionals te lijf. Op Vol 1 deed hij dat in zijn eentje, nu met begeleiders en vocalisten. Nog steeds heel terughoudend, maar wel zo dat de klassieke liedjes niet slechts oud maar ook relevant zijn.

Pop/Rock: Lee RanaldoElectric Trim

Met begeleidingsgroep The Dust leverde Lee Ranaldo een van mijn toptien-albums van 2013 af: Last Night On Earth. Op Electric Trim blijft de naam The Dust achterwege al laat hij zich deels door dezelfde mensen begeleiden, naast onder meer Nels Cline en Sharon Van Etten. Niettemin ligt het album van de oud-Sonic Youth-gitarist in het verlengde van de voorganger: classic rock met elementen uit de indie-hoek.

Blues/Soul/Jazz: Artvark Saxophone QuartetTrance

‘A symphonic poem for hogs and a truffle’, luidt de ondertitel van het nieuwe album van het Nederlands kwartet rond de gevierde saxofonisten Bart Wirtz, Rolf Delfos, Mete Erker en Peter Broekhuizen. De muziek van het viertal, dat hun niet ‘speelt’ maar ‘ten gehore brengt’, is even inventief, wonderschoon als hypnotiserend. Het brengt je inderdaad in trance.

Wereld: Trio-Da-Kali and Kronos QuartetLadilikan

Het Amerikaanse Kronos Quartet komt luttele maanden na het prachtige Folk Songs, een samenwerking met onder anderen Rhiannon Giddens en Natalie Merchant, op de proppen met alweer een wonderschoon topstuk. Met het Malinese Trio-Da-Kali, Hawa Kassé Mady Diabate (zang), Lassana Diabaté (balafon), Mamadou Kouyaté (ngoni), stuwen ze traditionele griotmuziek tot hoogten die zelden worden aangeraakt.