Albums van week 39

25 september 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer verschijnt 13 oktober.

Roots/Folk: Hiss Golden MessengerHallalujah Anyhow

Ik moest even een muntje opgooien of ik deze week voor de hooggeprezen nieuwkomer Phoebe Bridgers zou gaan of het alweer negen jaar aan de weg timmerende Hiss Golden Messenger. Het werd de laatste en waarom ook niet. Hallelujah Anyhow biedt een prachtige mix van folk, americana en rhythm ’n’ blues met voorman/liedjesschrijver M.C. Taylor in een Van Morrison-achtige hoofdrol.

Pop/Rock: Godspeed You! Black EmperorLuciferian Towers

Godspeed You! Black Emperor maakt bepaald geen music for the millions. Dat is op Luciferian Towers niet anders. Niettemin is dit het meest toegankelijke album van deze avant-drone rockers. Een kwestie van het feit dat ze hun instrumentale composities (met strijkers, blazers, gitaren en drums) allemaal net wat meer ruimte geven om te ademen.

Blues/Jazz/Soul: Eilen JewellDown Hearted Blues

Als rootsartiesten blues gaan maken kondigt dat geregeld het einde van een carrière aan omdat de inspiratie weg is. Gelukkig gaat dat voor Down Hearted Blues niet op. Jewell vermijdt afgezaagde bluesclichés, en met frisse americana-blik voegt ze absoluut iets toe aan deze verzameling niet al te bekende bluesliedjes.

Wereld: Amadou & MariamLa Confusion

Bij Dimanche À Bamako in 2005 schrok ik nog van de manier waarop westerse pop hun Malinese blues binnendrong, maar het succes van dat album bewees mijn ongelijk. Inmiddels zijn we zo gewend geraakt aan hun mix van westerse elektro en beats, die ook weer op La Confusion te horen zijn, dat hun afropop juist meerwaarde krijgt door het universele karakter.