Albums van week 4

23 januari 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer verschijnt vrijdag 10 februari.

Roots/Folk: Courtney Marie AndrewsHonest Life

Het prachtige Honest Life, het zesde album van de Amerikaanse singer-songwriter Courtney Marie Andrews, is hier al maanden een favoriet. Omdat de plaat in ons land evenwel nog niet uit was – in tegenstelling tot de VS – wilden we de platenmaatschappij niet in de wielen rijden en hielden we het stil. Gelukkig kunnen we het nu van de daken schreeuwen: dit een van de mooiste singer-songewriterplaten sinds tijden.

Rock/Pop: Piano MagicClosure

Hoe beter het twintig jarig bestaan vieren dan door er mee op te houden? Closure is de toepasselijke titel van wat wordt aangekondigd als het allerlaatste album van het Britse Piano Magic. Pervers tegendraads, vooral op momenten dat een doorbraak nabij leek, grossierde de Londense groep in sombere, maar uiterst sfeervolle indiepop/rock.

Blues/Soul/Jazz/Klassiek: MonkeyjunkTime To Roll

De swampy bluesrock van het Canadese trio Monkeyjunk mag na vijf albums en talloze Canadese onderscheidingen niet meer verrassend zijn, het neemt niet weg dat het drietal ook op het zesde album Time To Roll weer buitengewoon veel indruk maakt met hun sprankelende mix van blues- en rootsrock. Niet opzienbarend, wel lekker van begin tot eind.

Wereld: RicoMan From Wareika & Wareika Dub

De Jamaicaanse trombonist Rico werd vooral bekend van zijn smaakmakende rol in The Specials en later in het orkest van Jools Holland. Zijn meesterwerk had hij al gemaakt: Man From Wareika. Het instrumentale album is nu opnieuw uitgebracht samen met het zeldzame Wareika Dub-album en diverse maxi-singles. Rico slecht de grenzen tussen reggae en jazz.