Albums van week 4

22 januari 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer ligt in de winkels.

Roots/Folk: Glen HansardBetween Two Shores

Na het fantastische solooptreden dat we afgelopen november in Düsseldorf zagen, keken we reikhalzend uit naar Glen Hansard’s Between Two Shores. Soul had deze Ierse troubadour altijd al en zijn liedjes gaan nu ook muzikaal vaker de soul kant op dan richting folk. Hansard doet meer en meer een gooi naar de mantel van Van Morrison.

Rock/Pop: Van WyckAn Average Woman

Christine Oele, alias Van Wyck, laat voor het eerst van zich horen op albumlengte. Onmiskenbaar is ze nog altijd een singer-songwriter met folky inslag, maar haar ‘Mazzy Star meets Tanita Tikaram’-achtige sound geeft toch meer een (indie)pop- dan een folkgevoel. Al storen haar prachtige liedjes, indringend gezongen, zich niet aan genres.

Blues/Soul/Jazz: The New Conrad Miller TrioSounding Silence

Achter de New Conrad Miller Trio gaat een nieuw Nederlands akoestisch pianojazztrio schuil bestaande uit Coen Molenaar (piano), David de Marez Oyens (staande bas) en Enrique Firpi (drums). Alle drie hebben hun sporen in de Nederlandse muziekwereld meer dan verdiend en vertalen die ervaring nu in een schitterende set lyrische jazzstukken.

Wereld: La PanikaDarmadan

Op het label van de Amsterdam Klezmer Band verscheen Darmadan, het tweede album van het Belgisch/Frans/Bulgaarse Balkanblaasorkest La Panika. Doorgaans leggen dit soort orkesten het af tegen die uit de Balkan zelf, maar in het geval van La Panika is het verschil nihil. Het twaalfkoppig gezelschap raakt hier namelijk doorlopend precies de juiste toon.