Albums van week 4

21 januari 2019

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. In het nieuwe nummer staan naast meer dan 100 albumrecensies en de jaarlijstjes, ook mooie interviews met onder meer Garrett T. Capps, Thomas Dybdahl, Boudewijn de Groot, Thomas Azier, Cat Power en Gold Star.

Roots/Folk: JodymoonA Love Brand New

Na een winterslaap van zo’n week of zes, is het muziekjaar 2019 deze week pas echt goed losgekomen en in de folkrootshoek doen ‘we’ meteen zelf goed mee met het uiterst fraaie zesde album van het Maastrichtse duo Jodymoon. Even smaakvol als gevarieerd, toont A Love Brand New Digna Janssen en Johan Smeets op de toppen van hun kunnen.

Rock/Pop: Joe JacksonFool

Wie naar de toekomst kijkt had wellicht voor de excellente nieuwe albums van Sharon Van Etten en Deerhunter kunnen kiezen, maar Joe Jackson bewijst op Fool dat er nog geen sleet op zijn talent zit. Net als Elvis Costello recent op Look Now een volwassen versie gaf van zijn vroegere zelf, laat Joe Jackson horen dat zijn vroegere kwaliteiten nog volledig intact zijn.

In het nieuwe nummer van Heaven – verschijningsdatum 8 februari – staat een groot interview met Jackson.

Blues/Soul/Jazz: Julia Kent Temporal

Met Temporal brengt de Canadese componiste en celliste Julie Kent een even meeslepende als diepontroerende mengeling van electro, avant-garde en neoklassiek. Zo overtuigend en wonderschoon als op Temporal hebben wij Julia Kent niet eerder gehoord.

Weredl: Ponk - Diedina

Het Tsjechische Ponk overrompelde ons drie jaar geleden met het debuut Postfolklor. Geen toevalstreffer, zo bewijst Diedina. Leunde de eersteling nog sterk op traditionals, voor deze nieuwe werden de nummers bijna allemaal zelf geschreven. Met ondersteuning van een zevental gasten bouwt Ponk hun new wave folkrockgeluid verder uit.