Albums van week 4

20 januari 2020

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen. Heaven is te koop in de (betere) bladenkiosk en platenzaak. Nog beter: neem een abonnement! Het nieuwe nummer is een extra dikke jubileumnummer.

Roots/Folk: Bill FayCountless Branches

Het is alweer vijftig respectievelijk negenveertig jaar geleden dat de eigenzinnige Britse singer-songwriter Bill Fay de wereld verrijkte met twee schitterende, weinig gehoorde albums die hem pas dertig jaar later cultfaam bezorgden. Toen duurde het nog ruim tien jaar voordat zich een onverwachte comeback aandiende, die nu met Countless Branches een derde vervolg krijgt en opnieuw laat zien dat Fay in al zijn soberheid nog immer een singer-songwriter van unieke, aangrijpende klasse is.

Rock/Pop: RoosbeefLucky

Ere wie ere toekomt, maar Roos Rebergen (alias Roosbeef) was de eerste van een nieuwe lichting, jonge Nederlandstalige, vrouwelijke singer-songwriters die Nederpop gingen maken met een nuchtere, aardse insteek. Lucky is alweer haar vierde album en getuigt nog altijd van haar bijzondere kwaliteiten. Het album is in België opgenomen met bekende muzikanten als Pascal Deweze en Tom Pintens.

Blues/Soul/Jazz: John McLaughlin, Shankar Mahadevan & Zakir HussainIs That So?

 

Maar liefst zes jaar zijn jazz(fusion)gitarist John McLaughlin, tabla-speler Zakir Hussain en zanger/componist Shankar Mahadevan bezig geweest met het wonderschone Is That So? Het resultaat is indrukwekkend; Indiaase wereldjazz die genres overstijgt en alom gehoord zou moeten worden.

Wereld: Lina/Raül Refree – Lina_  Raül Refree

Nadat hij eerst de carrière van flamenco-popsensatie Rosalia op gang had geholpen, neemt de Spaanse producer Raül Refree nu het jonge fado-talent Lina onder zijn hoede. Haar repertoire van klassieke fado’s krijgt een elektronische bewerking zodat het net is alsof Amalia Rodrigues in één klap naar de 21ste eeuw is transporteerd. Lina’s zang en repertoirekeuze is dusdanig perfect dat er voor argwaan geen plaats is.