Albums van week 40

2 oktober 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer verschijnt 13 oktober. Met daarin veel aandacht voor americanafestivals Ramlin’ Roots en TakeRoot.

Roots/Folk: Marry Waterson & David A. JaycockDeath Had Quiker Wings Than Love

Two Wolves van Marry Waterson en gitarist David A. Jaycock was twee jaar geleden mijn plaat van het jaar. Een schitterend folkabum, dat zich kon meten met bijna alles wat een van de Watersons – ‘the royal family of folk’ – eerder had afgeleverd. Deze opvolger is weer uitermate fraai, al wijkt hij weinig af van zijn voorganger. Dat is het enige minpuntje.

Pop/Rock: Jaws Of Love. Tasha Sits Close To The Piano

Jaws Of Love. is het soloproject van Local Natives-toetsenist Kelcey Ayers. Tasha Sits Close To The Piano biedt gevoelige, modern vormgegeven pianoballadepop. Wellicht had het album baat gehad bij een iets gevarieerder geluidsdecor, al kan niemand ontkennen dat alle nummers afzonderlijk van bijzonder hoge kwaliteit zijn.

Blues/Soul/Jazz: Moses SumneyAromanticism

Zijn naam zingt al jaren rond, maar eindelijk debuteert Moses Sumney met Aromanticism. Een mix van soul en jazz die heel ingetogen en kaal wordt gebracht, waardoor Sumney’s wondermooie (falset)stem helemaal op de voorgrond treedt en een formidabele intimiteit ontstaat die diepe indruk maakt. A star is born.

Wereld: Tony AllenThe Source

Na een reeks sterke albums op kleine labels als World Circuit, Honest Jon’s, Strut en Kindred Spirit, is The Source Tony Allens debuut op Blue Note. Op het album bewijst hij eer aan de jazzplaten uit de jaren vijftig en zestig waarmee hij opgroeide, maar hij weet deze sound op een uiterst inventieve manier te laten overgaan in afrobeat, waar hij als bandleider van Fela Kuti een belangrijke vormgever van was.