Albums van week 40

1 oktober 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het magazine dat nu in de winkels ligt heeft naast recensies ook mooie interviews met onder meer Raymond van het Groenewoud, DeWolff, The Dawn Brothers, Jonathan Wilson en Low.

Roots/Folk: Marc Ribot Songs Of Resistance 1942-2018

Meestergitarist Marc Ribot is vooral bekend van de albums van Tom Waits, maar speelt een grote variëteit aan stijlen tussen jazz, rock, folk en wereldmuziek. Met Songs Of Resistance 1942-2018 laat hij een verrassend folky protest horen tegen Donald Trump met medewerking van onder anderen Tom Waits, Steve Earle, Tift Merritt, Meshell Ndegeocello, Syd Straw en Sam Amidon. Ribot trekt het breder dan folk en roots, maar die vormen wel de hoofdmoot van dit even gedreven als bijzondere project.

Rock/Pop: Christine And The Queens - Chris

Als een van de weinige recente acts uit Frankrijk wist Christine And The Queens zich de afgelopen jaren in de internationale popkijker te spelen met hun voortreffelijke debuutalbum Chaleur Humaine. Dat dat geen toeval was bewijst het nieuwe, zowel in een Franse als een Engelse versie opgenomen Chris, dat het kwaliteitsniveau nog verder opschroeft met sprankelende dansbare pop/rock met inhoud.

Blues/Soul/Jazz: Manu DelagoParasol Peak

Voor Parasol Peak trok de Oostenrijkse componist en hang-speler Manu Delgado de Alpen in om daar met een zespersoons-ensemble (en een filmploeg) op verschillende hoogten en locaties acht nieuwe stukken op te nemen. Een bijzonder idee dat misschien niet helemaal zulke bijzondere muziek oplevert als je verwacht, maar niettemin bij vlagen buitengewoon mooi is.

Wereld: Bokanté And Metropole Orkest What Heat

Vorig jaar debuteerde Snarky Puppy bassist/componist Michael League met het bijzondere wereldmuziekfusie-project Bokanté. Met het Metropole Orkest doet de groep er nog een flinke schep bovenop met een dynamisch nieuw album dat van begin tot eind imponeert door de stuwende arrangementen van dit Nederlands orkest.