Albums van week 41

8 oktober 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Eind deze week verschijnt het nieuwe nummer met naast meer dan 100 albumrecensies ook mooie interviews met onder meer John Hiatt, Kurt Vile, Israel Nash, Macy Gray, Dawes en Judy Blank.

Roots/Folk: Gregory Alan IsakovEvening Machines

Gregory Alan Isakov werd mij al heel vroeg getipt door de helaas vroeg overleden Tony Sanner van Muziekpodium Bakkeveen, als dank, omdat ik hem had gewezen op de sublieme singer-songwriter Dave Tate. Waar Tate nog altijd uitermate obscuur blijft, is Isakov bij kenners inmiddels een gevierde naam. En niet ten onrechte blijkens het nieuwe Evening Machines, een van ’s mans mooiste platen.

Rock/Pop: Rue RoyaleIn Parallel

Na drie albums in eigen beheer te hebben uitgebracht in zelf vervaardigde hoezen, verschijnt  In Parallel, het vierde album van het Brits/Amerikaanse indie-folkduo Rue Royale, bij een heus label. Het geluid is iets steviger en minder folky, maar doet niets af aan de schoonheid van hun muziek. Die imponeert ook nu weer.

Blues/Soul/Jazz: Omar Sosa & Yilian CañizaresAguas

De grens tussen jazz en wereldmuziek is op het nieuwe album van de Cubaanse pianist Omar Sosa moeilijk te trekken. Opgenomen met de Cubaans-Zwitserse zangeres/violiste Yilian Cañizares neigt de plaat instrumentaal richting jazz, maar zodra zij begint te zingen komt er  een wereldmuziek-feel. Het maakt Aguas niet minder mooi of speciaal.

Wereld: Maarja Nuut & RuumMuunduja

Als we een rubriek voor moderne folk uit Estland hadden zou het Estse duo Maarja Nuut & Ruum daarin zijn opgenomen. Omdat de mystieke mengeling van klassieke Estse folk en moderne electro te vooruitstrevend is om onder Roots/Folk te vallen en wij ook geen Ests verstaan, is Wereldmuziek absoluut de juiste categorie voor dit even bijzondere als fraaie album.javascript:mctmp(0);