Albums van week 42

16 oktober 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer is net uit. Met veel aandacht voor americanafestivals Ramlin’ Roots en TakeRoot.

Roots/Folk: Robert PlantCarry Fire

Met Raising Sand, zijn duoalbum met bluegrasscoryfee Alison Krauss, ontsloot oud-Led Zeppelin-zanger Robert Plant tien jaar geleden een rootspubliek. De soloalbums die volgden waren avontuurlijker van karakter, al werkte hij altijd vanuit een rootsy basis. Carry Fire is gemaakt met dezelfde ploeg als van voorganger lullaby and… The Ceaseless Roar en getuigt opnieuw van Plant’s grote liefde voor folk en rootsmuziek.

Pop/Rock: St. Vincent - Masseduction

Dankzij Love This Giant, haar uitmuntende duoalbum met David Byrne uit 2012, verwierf Annie Clarke, alias St. Vincent, ook buiten de Verenigde Staten faam. Na het sublieme titelloze album van drie jaar geleden, komt ze nu met misschien wel haar beste plaat: Masseduction. Knappe singer-songwriterpop gevat in avontuurlijke, goed klinkende liedjes die je niet snel loslaten.

BLlues/Jazz/Soul: De Beren GierenDug Out Skyscrapers

Dug Out Skyscrapers is het vijfde album van het Belgische jazztrio De Beren Gieren, met als spil de Nederlandse maar in België opgegroeide pianist Fulco Ottervanger. Hun door elektronica vervormde akoestische jazz klinkt uiterst modern, maar de vertrouwde piano-, bas-, drums-opstelling biedt tegelijkertijd houvast, zodat De Beren Gieren met hun muziek zowel het oude jazzpubliek als nieuwe liefhebbers aanspreken.

Wereld: Diron Animal – Alone

Als voorman van het Portugees-Angolese Throes + The Shrine doet Diron Animal als sinds een jaar of zes van zich spreken. Met Alone debuteert de oorspronkelijk uit de getto’s van Luanda afkomstige zanger met een uitermate energieke mix van dance, elektronica en Angolese pop die onweerstaanbaar genoemd mag worden. Voor wie zijn wereldmuziek graag up-to-date houdt.