Albums van week 42

15 oktober 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer is net uit, met naast meer dan 100 albumrecensies ook mooie interviews met onder meer John Hiatt, Kurt Vile, Israel Nash, Macy Gray, Dawes en Judy Blank.

Roots/Folk: John SmithHummingbird

Een fenomenale zanger, gitarist en liedjesschrijver, ‘de toekomst van de folk’ werd John Smith ooit door niemand minder dan John Renbourn genoemd. Daarvoor lijkt hij me te weinig vernieuwend, al kan niemand er onder uit dat het door Sam Lakeman geproduceerde Hummingbird een prachtplaat is die iedereen zal aanspreken die John Martyn, Nick Drake en Bert Jansch tot zijn favorieten rekent.

Rock/Pop: Elvis CostelloLook Now

Het is alweer lang geleden dat Elvis Costello nog een heuse popplaat maakte. Voor Look Now mikte hij naar eigen zeggen op een mengeling van Imperial Bedroom en Painted From Memory, al is de invloed van dat duoalbum met Burt Bacharach toch het sterkst aanwezig op deze knappe verzameling songs van een van de beste liedjesschrijvers die de popmuziek rijk is.

Blues/Jazz/Soul: Minco Eggersman, Theodoor Borger, Matthias EickUnifony

Net als de Noorse trompettist Mathias Eick, weten Minco Eggersman en Theodoo Borger hoe je prachtige, filmische sferen moet oproepen, en als het drietal dan gaat samenwerken, zoals op Unifony, ontstaat een wonderschoon, subtiel klankenlandschap met dwingende melodieën die blijven boeien.

Wereld: Bixiga 70Quebra-Cabeça

Op Quebra-Cabeça toont het Braziliaanse Bixiga 70 opnieuw als weinig anderen hun eigen –Braziliaanse ­ invulling te kunnen geven aan de afrobeat die de basis vormt van hun instrumentale muziek en waarin zoveel gebeurt dat je ook geen vocalen mist.