Albums van week 43

23 oktober 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. In het nieuwe nummer is veel aandacht voor americanafestival TakeRoot.

Roots/Folk: Douglas FirsHinges Of Luck

Met Hinges Of Luck levert het rond de Gentse singer-songwriter Gertjan van Hellemont geformeerde Douglas Firs zijn derde album af. Nog veel sterker dan op de voorgangers zet de band een avontuurlijke vorm van americana neer die indruk maakt, zodat een vergelijking met Wilco zeker niet uit de lucht is gegrepen.

Pop/Rock: Jeremy EnigkGhosts

Sinds het uitstekende OK Bear (2009) was het stil rond Jeremy Enigk, de vroegere voorman van de Amerikaanse emoband Sunny Day Real Estate. Met Ghosts meldt hij zich weer en hoe! Want zo intens en meeslepend heeft Enigk niet eerder geklonken en wie zijn vroegere (solo)werk kent weet dat dat heel wat wil zeggen. Deze mengeling van folk en indierock snijdt direct in de ziel.

Blues/Soul/Jazz: Nai PalmNeedle Paw

Als frontvrouw van het Australische Hiatus Kaiyote stond zangeres Nai Palm borg voor avontuurlijke soul en funk. Op solodebuut Needle Paw is ze nauwelijks minder onverschrokken. Met de singer-songwriterachtige wijze waarop zij hier slechts gewapend met gitaar de muziek benadert stelt ze nog hogere eisen aan de luisteraar, met haar aan een vroege Laura Nyro verwante hartstocht.

Wereld: Orchestre Les MangelepaLast Band Standing

In de jaren zeventig en tachtig behoorde het Orchestre Les Mangelepa tot de populairste en invloedrijkste groepen in Oost-Afrika. Plaatwerk bleef echter beperkt tot de eigen regio, waardoor hun muziek een goed bewaard geheim bleef. Met hun eerste internationale release maakt de Keniaans/Congolese band zijn reputatie helemaal waar. Dit is de beste Afrikaanse rumba die je je maar wensen kunt.