Albums van week 44

30 oktober 2016

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: SHIRLEY COLLINSLodestar

Actief sinds de late jaren vijftig behoort Shirley Collins tot de grande dames van de Engelse folk. Haar grootste triomfen vierde zij midden jaren zestig met klassieke folkalbums als Folk Roots, New Routes en The Power Of The True Love Knot. Hoewel haar status ook daarna onverlet bleef, viel nieuw plaatwerk al meerdere decennia niet meer te verwachten. Waardoor het nieuwe Lodestar, gemaakt door een Collins die de tachtig al gepasseerd is, extra verrast, omdat zij zelfs na dertig jaar afwezigheid nog niets aan kwaliteit heeft ingeboet.

Rock/Pop: AMERICAN FOOTBALLAmerican Football

Net als hun twee jaar geleden heruitgebrachte meesterwerk uit 1999, heet ook het nieuwste album van het inmiddels heropgerichte trio American Football, American Football. Dat de muziek eveneens in het verlengde ligt van die veronachtzaamde klassieker spreekt dan bijna vanzelf, al vertoont hun bedachtzame jazzy post(emo)rock zich nu iets meer in herfstkleuren.

Blues/Soul/Jazz: SETH WALKERGotta Get Back

Al zo’n jaar of tien staat Seth Walker op onze radar en in al die jaren heeft hij ons nooit teleurgesteld met zijn heerlijke mix van blues, soul, jazz en singer-songwriter. Op Gotta Get Back keert hij min of meer terug naar de muziekstijlen die hij hoorde in zijn jeugd om ons wederom te trakteren op een brede variëteit die direct behaagt.

Wereld: THE FRIGHTNRSNothing More To Say

Nog voor het verschijnen van dit debuut overleed voorman Daniel Klein aan de eind vorig jaar bij hem geconstateerde ALS, daarmee een veelbelovende carrière in de kiem smorend van een uitermate talentvolle New Yorkse reggae-artiestzanger. Samen met zijn drie begeleiders bracht hij zulke authentiek klinkende Jamaicaanse rocksteady, dat het befaamde retro-soul en funk label Daptone, met als boegbeelden Sharon Jones en Charles Bradley, de band direct tekende en nu dit schitterende reggaejuweel uitbrengt.