Albums van week 44

30 oktober 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. In het nieuwe nummer is veel aandacht voor americanafestival TakeRoot.

Roots/Folk: Joe Henry – Thrum

Het is wellicht wat kort door de bocht te stellen dat zijn albums sinds begin deze eeuw een vergelijkbaar jazzrootsstramien volgen, maar liefhebbers weten inmiddels wat ze van een nieuwe Joe Henry mogen verwachten. Thrum klinkt iets pittigger doordat de liedjes allemaal net wat scherper gedefinieerd lijken dan voorheen. Maar dit is weer een topalbum.

Pop/Rock: Diverse Artiesten – Piet Paaltjens Recordings

Piet Paaltjens’ befaamde dichtbundel Snikken en Grimlachjes is dit jaar precies 150 jaar oud. Aanleiding voor deze in beperkte oplage uitgebrachte alleraardigste cd, waarop artiesten als Dave von Raven, Alex Roeka, Jerry Hormone, Freek de Jonge, Spinvis, Jan Rot, Meindert Talma en Aafke Romeijn zich op de enigszins morbide teksten van Paaltjens storten en voorzien van veelal heerlijke muziek.

Blues/Soul/Jazz: Curtis Harding – Face Your Fear

Curtis Harding gaf drie jaar geleden zijn visitekaartje af als talentvolle retrosoulzanger. Face Your Fear laat horen dat dat geen toevalstreffer was. Zijn geluid is duidelijk gegrondvest in het verleden maar blijft er niet in steken. Met het recente overlijden van Charles Bradley raakte de klassieke soul een aas kwijt, met Curtis Harding heeft het genre er een nieuwe held bij.

Wereld: Mames Babegenush – With Strings

De Deense klezmergroep Mames Babegenush brengt Jiddische muziek met een unieke Scandinavische flair. Voor With Strings werkte de groep samen met een strijkkwartet dat de toch al in de muziek aanwezige weemoed op schitterende wijze versterki. Het resulteert in een van de mooiste recente klezmer-platen die we kennen.