Albums van week 44

29 oktober 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer is net uit, met naast meer dan 100 albumrecensies ook mooie interviews met onder meer John Hiatt, Kurt Vile, Israel Nash, Macy Gray, Dawes en Judy Blank.

Roots/Folk: David OlneyThis Side Or The Other

Hadden we vorige week John Hiatt die zich met The Eclipse Sessions weer eens van zijn beste kant liet zien, deze week bewijst ook David Olney dat ware kwaliteit zich nooit verloochent. Hij levert This Side Or The Other zijn beste plaat in twintig jaar tijd af, niet in de laatste plaats door de uitmuntende productie van Steve Dawson.

Rock/Pop: Christian KjellvanderWild Hxmans

Hadden wij de Zweed Christian Kjellvander tot nu roe vooral hoog zitten als alt.country singer-songwriter, op Wild Hxmans verruilt hij de countryachtige elementen voor een meer moody indierockgeluid à la Mark Lanegan en Stuart Staples. De muziek wordt er alleen nog maar bedwelmender door.

Blues/Soul/Jazz: Rik MolInfinite Mirrors Vol. 1

Gewoonlijk hebben wij niet zoveel op met instrumentale jazzfunk en missen we doorgaans een beetje de bite die deze muziek naar een hoger plan tilt. Infinite Morrors Vol. 1 van de Nederlandse trompettist Rik Mol (solist bij het Metropole Orkest) is evenwel een pakkende jazzfunkplaat die niet alleen heel lekker klinkt, maar die ook blijft prikkelen. Dat mag een prestatie van formaat heten.

Wereld: Vaudou GameOtodi

Met Otodi slingert de Frans-Togolese afrofunkband Vaudou Game haar derde album op de markt en weet nog beter dan voorheen de voodoocultuur waarmee voorman Peter Solo is opgegroeid te vertalen naar heerlijk swingende afrofunk die geen liefhebber van dit soort muziek onberoerd zal laten.