Albums van week 45

7 november 2016

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: ANNIE ELLICOTTLonesome Goldmine

Nu het afgelopen jaar Oklahoma is herontdekt als voedingsbodem van talentvolle singer-songwriters, geeft het ons de gelegenheid artiesten te checken die wat eigenzinniger en onvoorspelbaarder bezig zijn. Iemand als Annie Ellicott bijvoorbeeld die, met hulp van producer/technicus Mike Kuykendall en onder anderen Jesse Aycock, het even fraaie als kwetsbaar klinkende indiefolkalbum Lonesome Goldmine het licht doet zien. Ze houdt het midden tussen Mary Margaret O’Hara, Annette Peacock en Jane Siberry.

Rock/Pop: 8x8Inflorescence

Twee jaar terug waren we al uitermate enthousiast over Azela’s Room, een wonderschoon XTC-achtig psychedelisch popalbum vervaardigd door het Amerikaans-Oekraïense duo 8x8, dat elkaar alleen via e-mail kende. Of ze elkaar intussen al eens in levende lijve hebben ontmoet weten we niet, maar het nieuwe Inflorescence is zelfs nog beter dan de voorganger en toont een duidelijker eigen gezicht, dat nog maar zijdelings aan XTC doet denken. Twaalf buitengewoon pakkende en fraaie psychpop- en prog-liedjes.

Blues/Soul/Jazz: ILLIUM SPHERE - Glass

Twee jaar geleden waren we zeer onder de indruk van Ghosts Of Now And Then, het volwaardige debuut van de uit Manchester afkomstige electromuzikant Illum Sphere. Op Glass laat de als Ryan Hunn geboren Glass opnieuw een schitterende mengeling horen van instrumentale techno en ambient/elektro, waarbij hij precies het juiste evenwicht tussen deze stijlen weet te bewaren.

Wereld: MARCELA BOVIO - Unprecendented

De in Nederland residerende Mexicaanse sopraan en violiste Marcela Bovio is het meest bekend in goth/prog/metal-kringen vanwege de gastrollen die ze vervulde bij bands als Ayreon en The Gathering, naast haar hoofdrol in de progmetalband Streams Of Passion. Toch is dat niet de richting die ze kiest voor haar solodebuut Unprecendented, want op dit fraai emotionele album laat Bovio zich begeleiden door het Dudok Strijkkwartet, en ontpopt ze zich tot wereldsinger-songwriter in een van bombast gespeende stijl die hier en daar enigszins aan Nynke Laverman doet denken.