Albums van week 45

6 november 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Blitzen TrapperWild & Reckless

Met hun negende album bewijst Blitzen Trapper uit Portland, Oregon nog altijd een relevante americanband te zijn. De wilde haren van de doorbraakplaten Wild Mountain Nation en Furr, die de laatste tien jaar enigszins verloren waren geraakt, zijn er weer op Wild & Reckless. Eric Earley en de zijnen leveren hun beste plaat van dit decennium af.

Pop/Rock: Lost Horizons - Ojalá

Door alle gastvocalisten (onder wie Karen Peris van The Innocence Mission, Marissa Nadler, Ghostpoet  en Sharon Van Etten) zou je Lost Horizons – een duo dat bestaat uit oud-Cocteau Twins-bassist Simon Raymonde en ex-Dif Juz/Jesus and Mary Chain-drummer Richie Thomas – kunnen zien als een vervolg op dat eerdere Raymonde-project: This Mortal Coil. Toch klinkt Ojalá anders, opener en minder mystiek. Het werkt misschien minder op het gemoed, maar blijkt even innemend en tijdloos.

Blues/Soul/Jazz: Grandbrothers – Open

Onder de noemer Grandbrothers opereert het Duitse elektro-piano-duo Erol Sarp en Lukas Vogel. In de wisselwerking tussen minimalistische klassieke piano en elektrogestuurde soundscapes/beats roept het tweetal meeslepende geluidsdecors op. Open kan als achtergrondmuziek dienen, maar blijft ook aandachtig beluisterd zeer overeind.

Wereld: Leila Gobi 2017

Met een stem als een vlijmscherp mes voegt de Malinese zangeres Leila Gobi een hele nieuwe klankkleur toe aan de Malinese muziek. Zingend in diverse talen overbrugt Gobi genres en stijlen – van traditioneel tot heel modern – en maakt ze samen met producers uit zowel Mali als de Verenigde Staten muziek die een logische link legt tussen het ‘oud’ en ‘nieuw’.