Albums van week 46

12 november 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer is net uit, met naast meer dan 100 albumrecensies ook mooie interviews met onder meer John Hiatt, Kurt Vile, Israel Nash, Macy Gray, Dawes en Judy Blank.

Roots/Folk: Laura GibsonGoners

Met Goners schakelt de Amerikaanse indiefolk singer-songwriter Laura Gibson een tandje hoger dan we van haar gewend waren. Al vanad haar debuutalbum If You Come To Greet Me (2006) is onmiskenbaar dat Laura Gibson een boeiende stem is binnen het folksegment. Met het door verlies getekende Goners laat ze horen hoezeer zij daarbinnen nog nieuwe wegen durft bewandelen

Rock/Pop: Ace Of CupsAce Of Cups

De in 1967 uit San Francisco afkomstige Ace Of Cups geldt als een van de eerste en beste vrouwenrockgroepen ooit. Hoewel destijds lokaal redelijk bekend, werd er nooit een album opgenomen en na vijf jaar tegen de stroom in roeien hield de band het in 1972 voor gezien. Na een reünie vorig jaar van vier van de vijf originele groepsleden, werd de groep weer tot leven gewekt en namen ze dit bijzonder geslaagde debuut op dat alle verwachtingen overtreft.

Blues/Soul/Jazz: Dead Can Dance - Dionysus

Zes jaar na hun vorige studio-cd besloten Lisa Gerrard en Brendan Perry de handen weer ineen te slaan en namen ze het filmische Dionysus op. Opgebouwd uit twee lange stukken, die ieder weer zijn onderverdeeld in respectievelijk drie en vier duidelijk te onderscheiden delen, bezit het grotendeels instrumentale album een uitgesproken mediterrane sfeer.

Wereld: Dhafer Youssef Sounds Of Mirrors

Zou je de nieuwe Dead Can Dance ook onder wereldmuziek kunnen vangen, Dhafer Youssef’s Sounds Of Mirrors zou onder blues/soul/jazz kunnen worden gerangschikt. Wat de Tunesische componist, ûd-speler en zanger Dhafer Youssef, de Indiaase tabla-grootmeester Zakir Hussain, de Noorse gitarist Eivind Aarset en de Turkse klarinetist Hüsnü Senlendirici hier samen ten gehore brengen, is wereldjazz in optima forma.