Albums van week 47

19 november 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer is net uit, met naast meer dan 100 albumrecensies ook mooie interviews met onder meer John Hiatt, Kurt Vile, Israel Nash, Macy Gray, Dawes en Judy Blank.

Roots/Folk: TMGSAin’t No Place

In de americanastrijd België-Nederland gaat het deze week tussen The Yearlings uit Utrecht en TMGS uit Antwerpen. Met Skywriting maken The Yearlings na veertien jaar een prima comeback, al leggen ze het mijns inziens toch net af tegen Ain’t No Place, het vierde van album van TMGS, dat een melodieus soort spaghettiwestern countryrock brengt dat even fraai is als bijzonder.

Rock/Pop: J. MacisElastic Days

Het solowerk van de Dinosaur Jr.-voorman bezit een heel hoog folkgehalte en dat is op het nieuwe Elastic Days, niet anders. Het is dat hij er regelmatig nog een splijtende gitaarsolo tussendoor gooit en dat de liedjes ook meer een rock- dan een folkopbouw kennen, waardoor rockliefhebbers zich toch ook bij hem solo kunnen vervoegen. Zeker wanneer hij weer een dozijn topnummers aan zijn repertoire toevoegt.

Blues/Soul/Jazz: Jules Deelder & Boris van der Lek Jazz

De Rotterdamse dichter en jazzliefhebber Jules Deelder en de Haagse saxofonist Boris van der Lek werken al zo’n tweeëndertig jaar samen. Op het simpelweg Jazz getitelde album brengen ze ouderwetser klinkende jazz dan je misschien zou verwachten, en toetert Van der Lek dat het een lieve lust is, terwijl Deelder meer probeert onderhoudend te zingen dan teksten te declameren.

Wereld: Alba Griot EnsembleThe Darkness Between The Leaves

Op The Darkness Between The Leaves van het Alba Griot Ensemble komen Schotse en Afrikaanse (vooral Malinese) muziektradities samen op een album dat enigszins klinkt als Nick Drake die met een aantal Malinese topmuzikanten een plaat heeft opgenomen. Het is een wisselwerking die verrassend goed uitpakt.