Albums van week 48

28 november 2016

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/folk: Sido MartensWeerbarst

De drang om liedjes te maken en die vervolgens op plaat vast te leggen is bij singer-songwriter Sido Martens zo groot, dat hij ieder jaar weer nieuw plaatwerk uitbrengt, terwijl het financieel eigenlijk nauwelijks kan. Weerbarst is een nieuwe parel in zijn indrukwekkende oeuvre, wederom uitgegeven in beperkte oplage. Met slechts twee begeleiders iets kaler dan vorige albums, maar daarom nog niet minder indringend. Al jaren roepen we dat Sido Martens behoort tot beste singer-songwriter van de Lage Landen en telkens weer maakt hij dat waar, nu met een van zijn meest aansprekende en ontroerende albums.

Rock/Pop: Kate Bush Before The Dawn

Twee jaar terug gaf Kate Bush voor het eerst sinds 1979 weer eens een reeks concerten. Geen optredens waar ze zomaar wat liedjes zong, maar een zorgvuldig geënsceneerde voorstelling waarin ze met name later werk, vanaf Hounds Of Love, aaneensmeedde tot een diepgravend geheel. Voor een goed beeld daarvan is het nog wachten op de onvermijdelijke dvd/blu-ray, maar tot dan toe zijn we dik tevreden met de audio op 3 cd’s en/of 4 lp’s.

Blues/Soul/Jazz/Klassiek: Imperial CrownsThe Calling

Hun vorige album dateert van maar liefst acht jaar geleden, maar zelfs na zo’n lang hiaat komen deze Amerikanen overtuigend terug met The Calling. Energiek en gevarieerd, combineren de Imperial Crowns de rock van The Rolling Stones met de blues van Five Horse Johnson, de soul van The Black Crowes en de roots van Delta Moon. Bluesy americana op zijn best.

Wereld: Raphael GimenesRaphael Gimenes & As Montanhas De Som

Beeldschoon is Raphael Gimenes & As Montanhas De Som, en dan doelen we niet alleen op de schitterende geïllustreerde hoes van dit album van de in Denemarken woonachtige Braziliaanse zanger/gitarist en componist, maar vooral op de uiterst fraaie muziek. Betoverend gezongen en gespeeld, wordt hier een bijkans idyllische wereld geschapen uit Braziliaanse folkjazz en poëtische introspectie.