Albums van week 49

4 december 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer met de jaarlijstjes en veel meer verschijnt 15 december.

Roots/Folk: Chris StapletonFrom A Room; Volume 2

Het eerste deel van From A Room verscheen dit voorjaar en nog voor de jaarwisseling is er Volume 2. Opnieuw een uitstekend alt.countryalbum, maar opnieuw is Chris Stapleton met net een half uurtje muziek niet overmatig scheutig. Het ware consumentvriendelijker geweest om de platen in één release uit te brengen, ook al omdat ze muzikaal in elkaars verlengde liggen.

Rock/Pop: BjörkUtopia

Nu hier de realityshow stopt komt Björk met haar eigen Utopia. Net als voorganger Vulnicura opgenomen met de Venezolaanse producer Arca. Waar dat album vol hartzeer en elektronica zat, klinkt Utopia verrassend luchtig en fris met heel veel natuur-, fluit- en harpgeluiden. Vintage Björk, al zijn de liedjes allengs meer abstracte klankschilderingen dan hits in spe.

Blues/Soul/Jazz: Van MorrisonVersatile

Met Versatile levert Van The Man zijn tweede album in luttele maanden af. Net als Roll With The Punches bevat Versatile veel covers en een  handvol originelen. Waar de eerste de blues als speerpunt had, gaat Morrison op Versatile voor jazzstandards. Het is niet te hopen dat hij zijn glanzende carrière gaat afsluiten met dit soort platen, tegelijkertijd valt niet te ontkennen dat Morrison bij uitstek geknipt is voor dit materiaal.

Wereld: De Kift Bal

Bij De Kift is het altijd bal. Muzikaal kun je nauwelijks beweren dat dit 12-koppige fanfarepunkorkest nog echt evolueert, maar tegelijkertijd hebben ze in hun bijna 30-jarig bestaan nog nooit een plaat gemaakt waarin alle elementen van hun unieke, weerbarstige sound zo goed bij elkaar komt, zonder dat er water bij de wijn wordt gedaan. Met geen andere band ter wereld te vergelijken.