Albums van week 49

3 december 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer is net uit, met naast meer dan 100 albumrecensies ook mooie interviews met onder meer John Hiatt, Kurt Vile, Israel Nash, Macy Gray, Dawes en Judy Blank.

Roots/Folk: Jeff TweedyWarm

Na een soundtrack voor de film Chelsea Walls, een duoplaat met zijn zoon Spencer en een album waarop de Wilco-voorman soloversies ten beste gaf van eerder met zijn band opgenomen liedjes, is Warm Jeff Tweedy’s eerste echte soloalbum met origineel songmateriaal. Dat het een ijzersterk folkroots singer-songwriterplaat is hoeft niet te verbazen, want ook solo bewijst Jeff Tweedy zich als primus inter pares.

Rock/Pop: The Space Age Travellers - @ventures In The Shadows

Zoals de titel al aangeeft voert dit eerste album van The Space Age Travellers (BJ Baartmans (gitaar), Gerco Aerts (bas) en Sjoerd van Bommel (drums)), terug naar de tijd dat instrumentale gitaarbands als The Ventures en The Shadows de dienst uitmaakten. Knap is de wijze waarop Baartmans in vijftien puike eigen composities die glorietijd weer tot leven wekt zonder al te opzichtig leentjebuur te spelen bij die grote voorbeelden.

Blues/Soul/Jazz: Dairo Miyamoto – Last Picture

Onder auspiciën van de Japanse componist en producer Jun Miyake, met wie Dairo Miyamoto een groot deel van zijn muzikale carrière samenwerkte, verscheen deze postume prachtplaat van deze Japanse saxofonist. Spannend, lyrisch en modern, en nergens uit de bocht vliegend, is dit moderne jazz op zijn fraaist.

Wereld: Yom And The Wonder RabbisYou Will Never Die!

De weemoedige klank van de klarinet maakt haar tot het ultieme klezmer-instrument. Als geen ander geeft de Franse klarinettist Yom met zijn Wonder Rabbis hier klezmer zo’n vernieuwende, elektronische rockinslag dat er eigenlijk een heel nieuw genre ontstaat. Wonderbaarlijk!