Albums van week 49

2 december 2019

 

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen. Heaven is te koop in de (betere) bladenkiosk en platenzaak. Nog beter: neem een abonnement!

Roots: Wooden SoldiersWooden Soldiers

‘Rootsy dreamfolk’, zo omschrijven de vier heren en twee dames van het Utrechtse Wooden Soldiers hun muziek. Zelf zou ik daar de woorden indie en folkrock aan toe willen voegen, want de muziek van deze Wooden Soldiers is toch pittiger en origineler dan uit hun eigen omschrijving blijkt. Verrassend goed in elk geval.

Rock/Pop: Beat HappeningWe Are Beat Happening

Vier jaar terug schreven we al over het onterecht veronachtzaamde Amerikaanse rocktrio Beat Happening. Met We Are Beat Happening is het complete oeuvre van deze even bijzondere als originele lofi-band nu heruitgebracht op 6 lp’s. Een aanrader voor fans van groepen als Pavement, Parquet Courts en vroege R.E.M.

Blues/Soul/Jazz: Prince1999 (Super Deluxe Edition)

Hoewel de echte doorbraak volgde met Purple Rain, was de in 1982 verschenen dubbellaar 1999 de eerste plaat waarop Prince echt blijk gaf van zijn unieke talent. Waar eerdere blikken in zijn oude archieven tot nu toe weinig echt memorabele momenten opleverden, brengt deze super deluxe versie op 5-cd’s + 1-dvd een overvloed aan materiaal waaruit blijkt dat hier een muzikaal genie aan het werk is.

Wereld: Eric Aliana – Ancestors

Waarom we de Kameroenese singer-songwriter Érik Aliana nu pas ontdekken met Ancestors, zijn vierde album, is ons een beetje een raadsel. Want zijn Afrikaanse folk is van zo’n hoog niveau en ook zo innemend dat we ons niet kunnen voorstellen dat zijn eerdere platen veel minder waren.