Albums van week 5

30 januari 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer verschijnt vrijdag 10 februari.

Roots/Folk: Bert JanschLiving In The Shadows

Een prachtige 4-lp/cd box uit met drie albums uit de jaren negentig van de Britse folkzanger/gitarist: The Ornament Tree (1990), When The Circus Comes To Town (1995) en Toy Balloon (1998). Naast deze trits, waarvan met name Circus tot Bert Jansch’ allerbeste platen behoort, bevat de set ook een vierde cd/lp met niet eerder uitgegeven materiaal dat alleszins de moeite waard is.

Rock/Pop: Mark EitzelHey Mr. Ferryman

Zijn vorige album Don’t Be A Stranger kon de vergelijking aan kon met vrijwel alles wat hij ooit met American Music Club had gedaan. Hey Mr. Feryman liet bijna vijf jaar op zich wachten maar is opnieuw een schitterende plaat. Onder hoede van oud-Suede-gitarist Bernard Butler toont Mark Eitzel waarom de Engels krant The Guardian hem de grootste levende Amerikaanse tekstdichter noemt.

Blues/Soul/Jazz/Klassiek: Jimmy ScottI Go Back Home: A Story About Hoping And Dreaming

Opgenomen in 2009, vijf jaar voor zijn dood op 88-jarige leeftijd, maar nu pas uitgebracht naar aanleiding van de gelijknamige documentaire. I Go Back Home toont nog één keer het immense talent van deze androgyne jazzzanger met zijn karakteristieke stem. Klassieke jazzballades zijn zelden mooier en ontroerender uitgevoerd.

Wereld: The KlezmaticsApikorsim: Heretics

Zo’n tien jaar was het stil rond waarschijnlijk de beste klezmergroep ter wereld, maar met Apikorsim: Heretics is er een opvolger voor de twee Woody Guthrie-platen uit 2006. Zo avontuurlijk als Wonder Wheel is Apikorsim: Heretics niet, eerder een herijking van de mix van klezmer en Jiddische gezangen die The Klezmatics tot primus inter pares maakt.