Albums van week 5

28 januari 2019

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Er staat weer een nieuw nummer op stapel – 12 februari in de winkel – met naast meer dan 100 albumrecensies, ook mooie interviews met onder meer Joe Jackson, Beirut, Steve Gunn, Sharon Van Etten, Jesse Dayton, Mathias Eick en Remy van Kesteren.

Roots/Folk: Rosie CarneyBare

In het grensgebied van folk en indie debuteert de Brits-Ierse singer-songwriter Rosie Carney met het fraae Bare. Sfeerrijk, met prachtige liedjes en een gloedvolle stem, is Carney beslist een grote aanwinst in het singer-songwritersegment.

Rock/Pop: BertolfBig Shadows Of Small Things

Dat Bertolf (Lensink) een uitzonderlijk talentvolle liedjessmid is, is ons al jaren duidelijk, ook al heeft hij zich de laatste jaren enigszins ‘verstopt’ in projecten als Her Majesty en Color Reporters. Zijn klasse komt het meest tot zijn recht in soloalbums als Bertolf (2012) en het nieuwe Big Shadows Of Small Things. Hierop brengt Bertolf melodieuze pop van een niveau dat zich laat vergelijken met de allergrootste internationale talenten.

Blues/Soul/Jazz: Eric DolphyMusical Prophet: The Expanded 1963 New York Studio Sessions

Het is dat jazzblazer Eric Dolphy in de zomer van 1964 plotseling overleed, niet lang nadat hij het jazzmeesterwerk Out To Lunch had uitgebracht, anders hij was nu waarschijnlijk even bekend geweest als John Coltrane en Charlie Parker. Dat Out To Lunch niet uit de lucht kwam vallen, bewijzen de opnamen die hij in 1963 in New York maakte. Dolphy toony zich een even avontuurlijke als creatieve blazer, zowel op saxofoon  als op (bas)klarinet en fluit.

Wereld: Bassekou Kouyate & Ngoni BaMiri

Op Miri keert de Malinese n’gonivirtuoos Bassekou Kouyate terug naar de meer akoestische stijl waarmee hij twaalf jaar geleden veel indruk maakte bij liefhebbers van Afrikaanse muziek. Zo’n mooie eenheid als Segu Blue is het nieuwe Miri misschien niet, maar dat neemt niet weg dat het gevarieerde album, met prominente gasten als Habib Koite en Afel Bocoum, Kouyate’s status als een van grootmeesters van de hedendaagse Afrikaanse muziek weer helemaal onderstreept.