Albums van week 5

27 januari 2020

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen. Heaven is te koop in de (betere) bladenkiosk en platenzaak. Nog beter: neem een abonnement! Het nieuwe nummer is een extra dikke jubileumnummer.

Roots/Folk: Bonny Light HorsemanBonny Light Horseman

In Bonny Light Horseman bundelt zeker niet het eerste het beste drietal de krachten, want met de gevierde singer-songwriter Anaïs Mitchell, Fruit Bats-frontman Eric D. Johnson en multi-instrumentalist/producer Josh Kaufman (The National, Hiss Golden Messenger) is dit al bij voorbaat een toptrio. Het album is minder uitgesproken folky dan je op grond van de naam misschien verwacht, meer singer-songwriterachtig, wat Bonny Light Horseman nog alle ruimte geeft om te groeien.

Rock/Pop: WireMind Hive

Als een van de weinige groepen blijft het Britse Wire al sinds de beginjaren van de punk tot nu boeiend en relevant. Dat de groep inmiddels de nodige gedaanteverwisselingen heeft ondergaan spreekt bijna vanzelf, maar het eigenzinnige, weerbarstige karakter blijft steeds behouden. Mind Hive klinkt net wat meer bevlogen dan de toch al prima recente albums Wire en Silver/Lead.

Blues/Soul/Jazz: Jeff Parker & The New BreedSuite For Max Brown

Op de grens van avant-jazz en postrock brengt de innovatieve Amerikaanse gitarist Jeff Parker op zijn tweede New Breed album muziek die je misschien nog het beste zou kunnen bestempelen als post-jazzrock. Dat klinkt vervaarlijker dan het is, want ondanks zijn vernieuwende kwaliteiten is ook deze Suite For Max Brown weer een meeslepende plaat die fijn wegluistert.

Wereld: Les Amazones D’AfriqueAmazones Power

Met Amazones Power levert de West-Afrikaanse supervrouwengroep Les Amazones D’Afrique hun tweede album af met potente liederen waarin het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw wordt bezongen. Weliswaar is de line-up niet helemaal zo indrukwekkend als op het  drie jaar geleden verschenen debuut, maar de muziek van het gezelschap is er niet minder om.