Albums van week 50

12 december 2016

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: John SouthworthSmall Town Water Tower

In Nederland is de Canadese singer-songwriter John Southworth vooralsnog zo goed als onbekend. Bij onze Oosterburen geldt hij als een absolute favoriet onder muziekjournalisten en werd Niagara twee jaar geleden in de Duitse Rolling Stone zelfs tot plaat van het jaar uitgeroepen. Het nieuwe Small Town Water Tower is zo mogelijk nog beter, waar Southworth zich ontpopt als een sublieme melancholieke singer-songwriter in de beste poptraditie van artiesten als Harry Nilsson, Bill Fay en Emitt Rhodes.

Rock/Pop: Hamilton Leithauser & RostamI Had A Dream That You Were Mine

Was Black Hours, het solodebuut van The Walkmen-voorman Hamilton Leithauser, niet over de volle lengte overtuigend, met I Had A Dream That You Were Mine, gemaakt met gewezen Vampire Weekend-toetsenist Rostam (Batmanglij), levert hij een even intieme als inventieve plaat af die wel op alle fronten overtuigt. Vooral de vernieuwende wijze waarop ze doo wop en andere klassieke soul-, pop- en folk-elementen in moderne jasjes hijsen dwingt bewondering af.

Blues/Soul/Jazz: Nels ClineLovers

Nels Cline kennen we als de fenomenale gitarist van Wilco. Dat hij er ook een solocarrière op nahoudt weten veel minder mensen, mede doordat die zich veelal afspeelt in de wereld van de experimentele muziek en avant-garde jazz. Voor Blue Note maakte Cline evenwel dit jaar het voor zijn doen ongewoon ingetogen en zelfs romantisch klinkende dubbelalbum Lovers, waarop hij als een evenknie van Bill Frisell in een overwegend toegankelijke setting een enorme onderhuidse spanning weet op te roepen.

Wereld: AurelioDarandi

‘Celebrating 30 Years At The Heart Of Garifuna Music’ luidt de ondertitel van deze nieuwe cd van garifuna-grootheid Aurelio (Martinez). Garifuna is een volk in Midden-Amerika (Belize/Honduras), wiens muziek op unieke wijze Afrikaanse, Caribische en Latijns-Amerikaanse elementen in zich verenigt. Aurelio is al zo’n dertig jaar de grootste pleitbezorger, samen met zijn vriend Andy Palacio, die dit genre een kleine tien jaar geleden de internationale doorbraak bezorgde, maar kort daarop overleed. Op Darandi duikt Aurelio in zijn eigen geschiedenis en trakteert hij ons op een dozijn van zijn grootste, hier veelal nog onbekend gebleven klassiekers.