Albums van week 50

10 december 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer verschijnt aanstaande vrijdag, met naast meer dan 100 albumrecensies ook mooie interviews met onder meer Garrett T. Capps, Thomas Dybdahl, Boudewijn de Groot, Thomas Azier, Cat Power en Gold Star.

Roots/Folk: Ripoff Raskolnikov Band –  Small World

Ripoff Raskolnikov Band is een nogal curieuze naam voor een man die op internet alom als een Oostenrijkse bluesartiest wordt gekenschetst, maar op grond van Small World eerder een Hongaarse rootsy singer-songwriter blijkt. En wat voor een! Ian Siegal (die al nummers van hem opnam) stelt hem op gelijke hoogte met Bob Dylan, Tom Waits, Townes Van Zandt en Elvis Costello. Dat is wat overdreven, aangezien hij niet hun originaliteit bezit. Maar het valt niet te ontkennen dat Small World elf klasseliedjes telt.

Rock/Pop: The Bevis Frond We’re Your Friends, Man

Een nieuw album van Nick Saloman alias The Bevis Frond is altijd reden voor feest en het nieuwe dubbelalbum We’re Your Friends, Man vormt daarop geen uitzondering. Niet dat de plaat met zijn mix van gitaarrockers en folky ballades iets wezenlijk anders laat horen dan we hadden verwacht, maar de consistentie verbluft opnieuw.

Blues/Soul/Jazz: Van Morrison The Prophet Speaks

Ruim een half jaar na You’re Driving Me Crazy duikt Van ‘The Man’ weer op met The Prophet Speaks. Net als op die voorganger werkt Van Morrison nauw samen met organist/trompettist/producer Joey DeFrancesco, al wordt daar op de hoes ditmaal niet over gerept. Deze mix van klassiek bluesmateriaal en nieuwe eigen songs haalt misschien niet helemaal het niveau van zijn voorganger, maar de Noord-Ier toont zich wederom een grootmeester in de rhythm & blues.

Wereld: Dina El Wedidi Slumber

Het nieuwe album van de Egyptische singer-songwriter Dina El Wedidi bevat één werkstuk van een klein half uur waarin El Wedidi ons meevoert op een dromerige, ambient(folk) treinreis langs zeven verschillende haltes. Even impressionistisch als intrigerend. Een album als Slumber hoor je niet vaak uit Noord-Afrika. Jammer is wel dat de zeven stukken niet afzonderlijk zijn aan te sturen.