Albums van week 51

19 december 2016

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Jan SwertsSchaduwland

De alternatieve Ierse singer-songwriter Perry Blake was in de beginjaren van Heaven een van onze grote favorieten met zijn indringende, gevoelige liedjes in een destijds unieke gedragen orkestrale stijl. Bij beluistering van Schaduwland, het derde album van Jan Swerts moeten we bij vlagen aan Blake denken, want ook hij combineert diepgevoelige nummers met indringende orkestraties. Gezien al het ongeluk dat de Belg de laatste jaren overkwam, heeft hij alle reden tot zielenpijn, die in de Lage Landen zelden zo mooi in muziek is omgezet.

Rock/Pop: Jane SiberryAngels Bend Closer

Stomverbaasd vernemen we dat de Canadese Jane Siberry een nieuw album uit heeft, net een half jaar nadat ze weer van zich deed spreken met het magistrale Ulysses’ Purse. Nog vreemder is het dat Angels Bend Closer eigenlijk Ulysses’ Purse in een ander jasje blijkt te zijn en dat iedere verwijzing naar Ulysses’ Purse op haar website is verdwenen, alsof het album nooit heeft bestaan. Wat er precies speelt is ons een raadsel en mocht u een half jaar geleden Ulysses’ Purse hebben aangeschaft, dan kunt u Angels Bend Closer gerust overslaan. Voor anderen is het een aan te raden artpop-meesterwerk.

Blues/Soul/Jazz/Klassiek: Rory BlockKeepin’ Outta Trouble: A Tribute To Bukka White

Hoewel we nog altijd kunnen verlangen naar de Rory Block die alweer bijna dertig jaar geleden als singer-songwriter doorbrak met de hit Lovin’ Whiskey, heeft zij zich deze eeuw vrijwel uitsluitend nog als countrybluesartieste gemanifesteerd. De afgelopen jaren verscheen een hele reeks tribute-albums aan haar grote mentoren: Son House, Mississippi Fred McDowell, Rev. Gary Davis, Mississippi John Hurt en Skip James. Met Keepin’ Outta Trouble eert ze Bukka White en net nu we het eigenlijk wel mooi genoeg begonnen te vinden, pakt Block uit met misschien wel haar beste coveralbum tot nu toe.

Wereld: OumZarabi

De beeldschone Oum is hard op weg een van de grote sterren van de internationale wereldmuziekscene te worden. Met haar nieuwe cd Zarabi, de opvolger van het twee jaar geleden verschenen Soul Of Morocco, slaat de Marokkaanse een indrukwekkende brug tussen de volksmuziek van haar vaderland, soul, jazz en woestijnrock en kan eigenlijk niemand nog om deze zeer talentvolle zangeres, componiste en arrangeur heen.