Albums van week 51

18 december 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer met de jaarlijstjes, heeft door problemen bij de drukker enige vertraging opgelopen, maar bereikt morgen abonnees en winkels.

Roots/Folk: LavaluSolitary High

Denk de stem en poëtische teksten weg van de Arnhemse Marielle Woltring op haar nieuwe Lavalu-cd Solitary High en je luistert eigenlijk naar een klassieke pianorecital. Meer aankleding is ook niet nodig. Haar pianospel verraadt haar klassieke achtergrond, maar het is de combinatie met haar fraaie singer-songwriterliedjes die Lavalu haar unieke geluid meegeeft.

Rock/Pop: King Gizzard & The Lizard WizzardPolygondwanaland

Polygodwanaland is het vierde volwaardige album van 2017 van het Australische King Gizzard & the Lizard Wizzard. Ze stellen het album gratis ter beschikking aan iedereen die er iets mee wil, niet alleen om te downloaden, maar ook om het op vinyl of cd uit te brengen. Het is een van hun meest geslaagde platen tot nu toe. Niet eerder klonk hun psychedelische pop/rock beter en toegankelijker.

Blues/Soul/Jazz: Eminem - Revival

De reacties op het afgelopen donderdag uitgebrachte Revival zijn zeker in hippe kringen niet mals. Van een rapper die al twintig jaar meedraait, hoef je waarschijnlijk ook geen vernieuwing meer te verwachten, al kun je je afvragen wie er zit te wachten op een platte variant van Run DMC’s Walk This Way op basis van I Love Rock ‘N’ Roll. Met gasten als Beyonce, Ed Sheeran, Alicia Keys en Pink slaat Eminem de plank net zo vaak raak als mis.

Wereld: ‘NdiazSon’Rod

Soms verlang ik terug naar de hoogtijdagen van de Bretonse folkrock van de jaren zeventig, met muzikanten als Malicorne, Alan Stivell en Dan Ar Braz. Ze lijken amper navolgers te hebben, althans in de folkrock. Wie breder kijkt hoort wel degelijk interessant nieuw talent, zoals het instrumentale kwartet ‘Ndiaz dat met Son’Rod een puike hybride brengt van folkrock, jazz en wereldmuziek.