Albums van week 52

23 december 2019

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen. Heaven is te koop in de (betere) bladenkiosk en platenzaak. Nog beter: neem een abonnement! Het nieuwe, extra dikke jubileumnummer, 20 jaar Heaven, is net uit!

Roots/Folk: Coyote BrotherCoyote Brother

Hoewel het Amerikaanse rootsduo Coyote Brother een nieuwe naam is, heeft Hayward Williams hier al een naam opgebouwd met zijn soloalbums, zodat zijn fans beslist benieuwd zullen zijn naar wat hij hier samen met collega John Hardin presteert. Dat is beslist de moeite waard, want alle kwaliteiten van Williams komen samen met Hardin minstens zo sterk, zo niet nog sterker, naar voren.

Rock/Pop: Eva van Manen Politiek & Liefde

Wanneer Politiek & Liefde, het debuut van de Nederlandse singer-songwriter nu precies verschijnt, is me niet helemaal duidelijk. Je kunt het album nu al via haar website aanschaffen, staat er toch gewoon 2020 op de hoes. Aanschaf is absoluut aan te bevelen, want met haar eigentijdse, literaire singer-songwriterpop plaatst Van Manen zich moeiteloos tussen gelijkgestemde geesten als Roosbeef en Eefje de Visser. 

Blues/Soul/Jazz: Hannah Williams & The Affirmations 50 Foot Woman

De Britse Hannah Williams wordt in de pers vrijwel overal vergeleken met Dusty Springfield, maar eerlijk gezegd mist ze de subtiliteit van haar illustere landgenote en ligt de soul er bij haar allemaal een stuk dikker bovenop. Williams blijft evenwel ver van het soort schreeuwerige vocalisten dat meent dat soul in de vocale overdrijving pas echt tot uitdrukking komt. 

Wereld: Dónis Bite Lingo/Kas Tave Šaukia...

Met het dubbelalbum Bite Lingo/Kas Tave Šaukia… worden twee album uit respectievelijk 2005 en 2010 heruitgegeven van het moderne Litouwse folkduo Dónis. Niet ten onrechte, want in hun fraaie mix van Litouwse folk, pop en ambient, doen Donatas Bielkauskas en Rasa Serra zich gelden als een perfecte variant op het soort muziek dat we in redelijk vergelijkbare vorm kennen van het Australische Dead Can Dance.