Albums van week 7

13 februari 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwste nummer is afgelopen vrijdag verschenen.

Roots/Folk: Rebekka KarijordMother Tongue

In de categorie bijzondere artfolk komt de Zweedse singer-songwriter Rebekka Karijord met Mother Tongue, geschreven in de nasleep van de traumatische geboorte van haar eerste kind, dat ze bijna verloor. Het levert een even indringend als fraai werkstuk op over moederschap en kwetsbaarheid, dat regelmatig buiten de gebaande paden treedt maar nooit ten koste van de pakkende liedjes.

Rock/Pop: Ron GalloHeavy Meta

Eerlijk gezegd verbaast het ons dat de rockwereld nog niet helemaal uit zijn dak gaat van Heavy Meta. Zelf heb ik in geen jaren een rockalbum gehoord dat me zo bij de kladden greep. Ron Gallo verbindt oude en nieuwe elementen met elkaar op een zinderend solodebuut, dat zowel oude als jonge rockliefhebbers zal aanspreken.

Blues/Soul/Jazz/Klassiek: SamphaProcess

Drake, Solange, Beyonce, Jessie Ware, Kanye West, Frank Ocean en FKA Twigs zijn de bekendste artiesten die de laatste vijf jaar een beroep deden op Sampha. Wie dacht dat de producer, schrijver, zanger en toetsenist daarmee zijn kruit zou hebben verschoten, wordt gelogenstraft door zijn debuut Process, dat zijn vele talenten verpakt in uiterst persoonlijke alt.singer-songwriter-r&b.

Wereld: SinkaneLife & Livin’ It

Life & Livin’ It is alwwer het zesde album van de Britse-Soedanees Ahmed Gallab alias Sinkane. Geboren in Londen en getogen in de Verenigde Staten, is zijn muziek een versmelting van zo’n beetje alle stijlen waarmee hij in aanraking kwam, zoals afropop, soul, jazz, indierock, elektropop. De unieke mix is misschien geen wereldmuziek in de enge betekenis van het begrip, maar zó breed is dat het méér wereldmuziek is dan het meeste wat onder die noemer valt.