Albums van week 7

10 februari 2020

Popmagazine Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Met meer dan 100 albumrecensies en boeiende interviews is Heaven het blad om je muziekpassie te verdiepen. Heaven is te koop in de (betere) bladenkiosk en platenzaak. Nog beter: neem een abonnement! Het nieuwe nummer met The Kik op het omslag en onder meer interviews met John Prine en The Slow Show ligt vanaf deze week in de (betere) kiosk en platenwinkel.

Roots/Folk: John MorelandLP5

Voor zijn vijfde album werkt John Moreland voor het eerst met een externe producer. De rustieke klank van eerdere platen is op LP5 ingeruild voor een meer geproduceerd, Springsteen-achtig geluid, dat Moreland’s grote kwaliteiten als liedjesschrijver en zanger nog duidelijker aan de oppervlakte brengt.

Rock/Pop: The HomesickThe Big Exercise

Nadat het Friese trio The Homesick zich drie jaar geleden al internationaal in de kijker had gespeeld met hun debuutalbum Youth Hunt, verschijnt hun tweede lp The Big Exercise op het gerenommeerde Amerikaanse Sub Pop-label. Hun mix van folky psychpop en indierock is even origineel als pakkend en het internationale succes is zondermeer verdiend.

Blues/Soul/Jazz: Khruangbin & Leon BridgesTexas Sun

Het is een combinatie die we niet zagen aankomen, die tussen retrosoulzanger Leon Bridges en de instrumentale psychrockers Khruangbin. Dat beide acts uit Texas komen en met elkaar toerden creëert een band die op Texas Sun ten volle wordt uitgebuit. Jammer wel dat het slechts een ep is met vier nummers, want dit smaakt beslist naar meer.

Wereld: Jon Hassell/Farafina Flash Of The Spirit

Oorspronkelijk in 1988 verschenen, is Flash Of The Spirit een helaas weinig bejubeld album uit het oeuvre van de Amerikaanse avant-garde trompettist Jon Hassell. Hij werkte hierop samen met de groep Farafina uit Burkina Faso, en stelt zijn kenmerkende elektronische trompetgeluid ten dienste van een etnisch Afrikaanse beat-sound, die er perfect bij past en een van Hassells meest geslaagde platen oplevert.