Albums van week 8

19 februari 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer ligt nu in de winkels.

Roots/Folk: Johanna WarrenGemini II

Ieder nieuw album van Johanna Warren is weer een klein wonder van spirituele psychfolk, beeldschoon en zeer persoonlijk. Wie ooit viel voor Warren’s betoverende melodieën en jazzy vocalen zal niet echt worden verrast, maar het genoegen is er niet minder om. Want haar unieke kwaliteiten blijven onverminderd boeien.

Rock/Pop: GeowulfGreat Big Blue

Ze komen uit Australië maar verblijven in Londen. Star Kendrick en Toma Banjamin – het m/v indie synthpopduo Geowulf – debuteerde twee jaar geleden met Saltwalter. Daarna volgden nog zeker vier andere prachtsingles die allemaal zijn terug te vinden op debuutalbum Great Big Blue. Een toonbeeld van droompop op zijn allermooist door een sublieme mix van feeërieke zang en perfect getoonzette popliedjes.

Blues/Soul/Jazz: Laurie Anderson & Kronos Quartet - Landfall

Het Kronos Quartet, vorig jaar al in the picture met Folk Songs en Ladilikan, ondersteunt nu Laurie Anderson op Landfall. Een beeldschoon meditatief album rond verlies, toegespitst op de orkaan Sandy, die in 2012 huishield aan de Amerikaanse Oostkust. Het album doet denken aan Anderson’s Big Science uit 1982, een genre-overstijgend werk: experimenteel, fraai en zeker niet ontoegankelijk.

Wereld: NamvulaQuiet Revolutions

Quiet Revolutions is het vervolg op haar prachtdebuut Shiwezwa van vier jaar geleden. Namvula is Zambiaanse en Schotse, en dat weerspeigelt zich in een mengeling van Afrikaanse ritmen en melodieën, Schotse folk, jazz en latin. Ten opzichte van haar debuut voert dit album muzikaal weer zo veel verder, dat ze adembenemend genoemd kan worden. Een stille revolutie inderdaad.