Albums van week 8

18 februari 2019

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Er zojuist weer een nieuw nummer verschenen met naast meer dan 100 albumrecensies, ook mooie interviews met onder meer Joe Jackson, Beirut, Steve Gunn, Sharon Van Etten, Jesse Dayton, Mathias Eick en Remy van Kesteren.

Roots/Folk: Kerri PowersStarseeds

In Amerika verscheen Starseeds van country singer-songwriter Kerri Powers reeds vorig jaar. Omdat het album te mooi is om aan ons voorbij te laten gaan beleefde de cd de afgelopen week ook zijn Europese release. Fijn, want door de bluesy inslag steekt het album ver uit boven modaal singer-songwriterniveau en bewijst Powers tot de besten te behoren.

Rock/Pop: KomrausUntie The Ropes

Hoewel de naam Komraus doet vermoeden dat we met een Duits(talig) gezelschap van doen hebben, gaat onder deze naam een Spaanse triphopgroep schuil, opererend vanuit Londen. Met Untie The Ropes levert het trio rond zangeres Sara Rioja een dot van een debuut af dat ons met zijn enigszins mysterieuze inslag onwillekeurig doet terugdenken aan Portishead, hoewel ze dat niveau net niet halen.

Blues/Jazz/Soul: RymdenReflections & Odysseys

Rymden is een nieuw Scandinavisch jazztrio met de befaamde Noorse toetsenist Bugge Wesseltoft en de ritmesectie van E. S. T., het hooggeprezen Esbjörn Svensson Trio, dat ophield te bestaan toen de naamgever elf jaar geleden bij een duikongeluk om het leven kwam. Met Wesseltoft op piano reikt het trio op Rymden op Reflections & Odysseys naar vergelijkbare hoogten. Een prachtplaat vol moderne, ontroerende en spannende pianojazz.

(Zaterdag 6 april staan ze op jazzfestival Transition in TivoliVredenburg, Utrecht.)

 Wereld: Kel AssoufBlack Tenere

Black Tenere is het derde album van woestijnrockers Kel Assouf die hard op de weg lijken door te dringen tot de top van woestijnrockgroepen. In 2006 in Brussel opgericht door Anana Harouna uit Niger, brengt Kel Assouf een beduidend harder rockende sound dan andere Toeareg-groepen, al wordt hun muziek daar op Black Tenere alleen maar aantrekkelijker van.