Albums van week 9

27 februari 2017

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine.

Roots/Folk: Rhiannon GiddensFreedom Highway

Vertrouwde Rhiannon Giddens twee jaar terug op haar solodebuuut Tomorrow Is My Turn nog vooral op de inbreng van anderen, op Freedom Highway neemt ze het heft grotendeels in eigen hand om samen met Dirk Powell een americana-meesterwerk af te leveren over het wezen van de Afro-Amerikaanse ervaring.

Rock/Pop: King Gizzard And The Lizzard WizardFlying Microtonal Banana

Zo productief als dit Australische indie-psychcollectief ook is, ik had altijd het idee dat ze vooral handig waren met hun marketing. Flying Microtonal Banana – gemaakt op basis van microtonale toonsystemen – bewijst echter hun onmiskenbare muzikaliteit in even vernieuwende als fijn wegluisterende psychrock.

Blues/Soul/Jazz: Zeal & ArdorDevil Is Fine

Slechts 25 minuten duurt het opmerkelijke debuut van Zeal & Ardor, het geesteskind van de Zwitsers-Amerikaanse muzikant Marcel Gagneux, die traditionele working man’s blues en spirituals verenigt met zinderende black metal. Hoogst origineel en enerverend, want hij laat deze combinatie gewoon logisch klinken.

Wereld: Huong ThanhSàiGòn Saïgon

Aan het einde van de Vietnamoorlog vluchtte de in Saigon geboren Huong Thanh met haar ouders naar Frankrijk, waar ze als zangeres een grote naam opbouwde, zowel in de jazz als in traditionele Vietnamese muziek. Op SàiGòn Saïgon voegt ze beide stijlen samen in een schitterend gezongen recital van klassieke Vietnamese liederen.