Albums van week 9

26 februari 2018

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Het nieuwe nummer ligt nu in de winkels.

Roots/Folk: The Low Anthem - The Salt Doll Went To Measure The Depth Of The Sea

Na het wisselvallige Eyeland van twee jaar terug, beperkt The Low Anthem zich op het nieuwe album The Salt Doll Went To Measure The Depth Of The Sea vooral weer tot de kalme indiefolk waarmee de groep zoveel indruk maakte voor Eyeland. Met zijn onderkoelde emotionaliteit zet The Salt Doll de weer voort alsof het nooit anders is geweest.

Rock/Pop: A Tale Of Golden KeysShrimp

Ik kan niet zeggen dat ik eerder van de Duitse indieband A Tale Of Golden Keys had gehoord. Nu gaat er ook niet een heel groot oeuvre aan vooraf. Tegelijkertijd is Shrimp zo’n fraai toonbeeld van meeslepende, mellow indierock – denk aan een minder jazzy The Notwist ­ dat hun weelderige sound gemakkelijk landsgrenzen moet kunnen overstijgen.

Blues/Soul/Jazz: Wyvern LingoWyvern Lingo

Afgaand op het hoesje zou je dit Ierse meidentrio in de indierockhoek positioneren. Des te verrassender dat de muziek een eigenzinnige mix is van veel close harmony-zang, r&b, hiphop, rock en folk. Met ijzersterke, pakkende liedjes ontpopt Wyvern Lingo zich op dit puike debuut als een Ierse variant op Destiny’s Child of En Vogue.

Wereld: Jyotsna Srikanth, Mats Edén, Dan Svensson & Pär MobergNordic Raga

Voor Nordig Raga sloegen de Zweedse folkmuzikanten Mats Edén (viool), Dan Svensson (percussie) en Pär Moberg (blaasinstrumenten) de handen ineen met de Indiase meestervioliste Jyotsna Srikanth en kwamen zo tot deze hypnotiserende kruisbestuiving die op voorbeeldige wijze beide tradities – Scandinavische folk en Indiase raga – op volkomen natuurlijk klinkende wijze verenigt.