Albums van week 9

25 februari 2019

Heaven verschijnt tweemaandelijks, albums komen dagelijks uit. Daarom geven we wekelijks een korte update van releases die ons meteen opvallen of die anderszins de moeite van het ontdekken waard zijn. Verwacht geen uitgebreide recensies, die verschijnen nog altijd – met meer reflectie – in het magazine. Er zojuist weer een nieuw nummer verschenen met naast meer dan 100 albumrecensies, ook mooie interviews met onder meer Joe Jackson, Beirut, Steve Gunn, Sharon Van Etten, Jesse Dayton, Mathias Eick en Remy van Kesteren.

Roots/Folk: Better Oblivion Community Center Better Oblivion Community Center

Better Oblivion Community Center is de ietwat omslachtige naam waaronder Phoebe Bridgers en Conor Oberst (Bright Eyes) als duo opereren. Dat beiden gelijkgestemde geesten waren bleek al uit Bridgers debuut A Stranger In The Alps (2017), en nu ook uit dit uitmuntende album, dat klinkt alsof ze al jaren als duo optrekken.

Rock/Pop: BayonneDrastic Measures

Dat uit Austin niet alleen rootsmuziek komt bewijst Roger Sellers, die als Bayonne voorbeeldige, enigszins dromerige electropop maakt. Het klinkt niet alleen buitengewoon aangenaam, het heeft een muzikale diepgang waarop je niet snel uitgeluisterd raakt.

Blues/Jazz/Soul: Gary Clark Jr.This Land

Het voorbije decennium heeft geen bluesrocker meer de aandacht op zich weten te vestigen dan de Gary Clark Jr.. Met This Land levert hij zijn meest gedurfde plaat tot nu toe af. Hij blijft niet binnen de geijkte bluesrockgrenzen, maar legt kruisverbanden met soul en hiphop en eist onverschrokken zijn plek op als zwarte Amerikaan in een hem niet altijd even welgevallige omgeving.

Wereld: Abeer Nehme/Marcel Khalife – Sing A Little

Op Sing A Little slaat de gevierde Libanese componist Marcel Khalife de handen ineen met de dertig jaar jongere zangeres en musicologe Abeer Nehme, op een bijzonder fraai georkestreerd, filmisch album. De door Khalife op muziek gezette hedendaagse Arabische gedichten klinken even meeslepend als romantisch, en beroeren immer de ziel. Dit is Arabische muziek die alle grenzen overstijgt.