Als vanouds: The Aints!

6 maart 2019

Old rockers never die. De nieuwe van The Aints! hakt er als vanouds heerlijk in. The Church Of Simultaneous Existence is de titel en hij is lekker energiek. In ruim dertig jaar heeft Ed Kuepper al zo’n vijfentwintig platen gemaakt onder zijn eigen naam. Ondanks die grote solo-output zal hij vooral de geschiedenis ingaan als oerlid van de legendarische Australische band The Saints, die in het kielzog van de punk overtuigende rock maakte. In 1979 – er waren toen drie platen verschenen – pakte Kuepper zijn biezen.

Nog lang niet al zijn songmateriaal was toen uitgebracht. Dertig jaar later komt het er dan toch van. Onder de voor Kuepper-fans bekende naam The Aints! blaast hij samen met zes bandleden dit tussen 1969 en 1979 geschreven werk eindelijk leven in. En dat klinkt ouderwets goed. Het Kuepper-stempel is overduidelijk aanwezig, het is allemaal lekker energiek en de drie blazers (o.a. trompet, trombone en saxofoon) geven mooie inkleuring aan wat in feite toch gitaarrock is. Als je niet beter wist, zou je zweren dat het gaat om opnames uit de hoogtijdagen (ook vanwege de matige geluidskwaliteit).

Snelle kopers worden trouwens beloond met een bonus-cd met instrumentale versies. Leuk, maar wel overbodig, want waarom zou je deze songs zonder zang willen horen?