Americana-festival: Sunday Afternoon Meltdown

18 oktober 2014

Zondag 26 oktober presenteert Heaven in samenwerking met podium In the Woods in Lage Vuursche en het label Continental Record Services het kleine maar fijne rootsfestival: Sunday Afternoon Meltdown. In een zeer intieme setting met bijzondere nieuwkomers en oude bekenden. Om u lekker te maken kunt u hier van iedere artiest een nummer downloaden.

Sunday Afternoon Meltdown line-up

THE HOWLIN' BROTHERS maakten dit jaar indruk met het album Trouble, een mix van bluegrass, cajun, country, blues en gospel, die even traditioneel als verfrissend klinkt. Het trio uit Nashville is al jaren actief, maar verscheen pas vorig jaar op de radar met Howl, dat net als Trouble is geproduceerd door Brendan ‘Raconteur’ Benson. “De muziek op de albums pakte anders uit dan wij in ons hoofd hadden, maar uiteindelijk zijn we er wel blij mee”, licht brother Jared Green de wat minder traditionele benadering van Benson toe. Op het podium is het trio geheel akoestisch – viool, staande bas, gitaar en mondharmonica. En samenzang. “Live klinken we graag zoals de muziek van vroeger klinken kon.”

AMY SPEACE (43) was eerst actief als actrice en regisseuse in het klassieke Shakespeare-repertoire. Als liedjesschrijver werd ze zo’n tien jaar geleden in New York ontdekt door Judy Collins, die haar Weight Of The World op de plaat zette. De inmiddels vanuit Nashville opererende singer-songwriter leverde vorig jaar met How To Sleep In A Empty Boat een klein meesterwerk af. Het album ontstond nadat ze haar stem was kwijtgeraakt en de specialisten geen lichamelijke oorzaak konden vaststellen. In een tiendaagse meditatie waarin niet mocht worden gesproken noch geschreven, hervond ze haar ‘innerlijke stem’. “Voortdurend spookten er zinnen door mijn hoofd, hele stukken Shakespeare en fragmenten van liedjes die ik aan schrijven was.”

KREG VIESSELMAN (41) diende zich een jaar of zeven geleden aan als een minstens zo'n grote belofte als Ray LaMontagne, met wie hij destijds ook optrok. The Pull zorgde voor een kleine sensatie onder liefhebbers van singer-songwriters. Intens gezongen liedjes van een lichtelijk getroebleerd karakter. Maar waar LaMontagne een wereldwijde doorbraak beleefde, trok Viesselman zich terug in Noorwegen. Toen hij voorzichtig weer ging optreden, bleef ook daar zijn onmiskenbare talent niet onopgemerkt. Met zijn nieuwe album If You Lose Your Light is de man uit Minnesota nu helemal terug.

CARA LUFT (40) maakte begin jaren nul deel uit van The Wailin’ Jennys, die een zekere internationale faam genieten. Zij is een uitstekende gitariste en banjoïste, die er niet voor terugdeinst nummers van hardrockgroepen te coveren, al dist ze net zo gemakkelijk een stokoude Ierse ballade op. De Canadese was hier al vaker, meestal samen met andere artiesten, want ze excelleert ook als begeleider.

BJ BAARTMANS (49) is het oliemannetje van de Nederlandse rootsmuziek. Met wie stond hij al niet op podium? En hij was betrokken bij de opnamen van talloze albums, niet zelden als producer. De vriendelijke Brabander heeft inmiddels een respectabel eigen oeuvre opgebouwd, eerst Engelstalig, maar sinds enige jaren in zijn moerstaal .

STEVE FOLK is voor velen een volslagen onbekende. Zijn jongste album Ramble kenmerkt zich door een zekere nostalgie, mede dankzij zijn welluidende, ietwat hoge stem. De bebaarde Brit put zijn inspiratie naar eigen zeggen vooral uit reizen. Niet voor niets presenteert hij zich nadrukkelijk als singer-songwriter and travelling man, de iconische troubadour die de halve wereld rondtrekt met een rugzak en een gitaarkoffer.

Sunday Afternoon Meltdown vindt plaats op zondag 26 oktober van 14.30 tot 19.30 uur in De Furs, Slotlaan 2a in Lage Vuursche (naast kasteel Drakensteyn). Kaartjes à € 20,– kunnen vooraf worden gereserveerd via www.inthewoods.nl en alleen contant worden afgerekend bij binnenkomst. Er is plaats voor maximaal 160 bezoekers.