Americana: stille kracht Jeffrey Foucault

2 maart 2016

Het moet 2006 zijn geweest. Ik was totaal onder de indruk van Strange Conversation, het toen net verschenen album van de Amerikaanse liedjesschrijfster Kris Delmhorst. Die zou en moest ik spreken. Ze trad op in het dorpshuis van Lage Vuursche, waar Bart, Cees en andere vrijwilligers al jarenlang prachtige singer-songwriterconcerten organiseren onder de noemer In The Woods. In de kleine dorpsbibliotheek lichtte de bevallige Delmhorst haar muziek toe. Er zat nog iemand bij. Haar man. Toen we klaar waren met het interview vroeg hij out of the blue waarom ik hem niet wilde interviewen. Even was ik verrast door deze Amerikaanse vorm van assertiviteit. Maar och, waarom niet, dacht ik. Zijn toen net verschenen Ghost Repeater was eigenlijk ook heel goed. Hij had het volste recht op te staan.

Jeffrey Foucault is een beetje een stille kracht in de americana-scene. Eigenlijk zijn al zijn albums goed. Hij heeft een prachtige doorleefde stem die perfect past bij het genre en een fijn gevoel voor muzikale variatie. Zijn jongste album Salt As Wolves kreeg in Heaven onlangs een 8+. "Alles aan deze plaat klinkt puur en oprecht", aldus recensent Koos Gijsman. "Conform zijn gewoonte heeft Foucault zijn observaties ondergebracht in innemende liedjes die je als luisteraar direct als een goede vriend omarmt. Stilistisch presenteert hij een vlot lopende combinatie van stijlvormen uit blues, country en folk. Salt As Wolves is een dijk van een plaat die in alle opzichten naadloos aansluit op de andere klasse albums uit de Foucault-catalogus."

Het is kortom weer tijd dat Jeffrey zijn hand weer opsteekt. Komende weken tourt hij uitgebreid door ons land. Met zijn getalenteerde vrouw als special guest.

Jeffrey Foucault & Band featuring Kris Delmhorst live: donderdag 3 maart in Paradiso, Amsterdam; vrijdag 4 maart in De Amer, Amen; zaterdag 5 maart in In the Woods, Lage Vuursche; zondag 6 maart in Lux, Nijmegen; maandag 7 maart in Muziekgebouw, Eindhoven; dinsdag 8 maart in Het Heerelogement, Beusichem; vrijdag 11 maart In De Spot, Middelburg; zaterdag 12 maart in De Melkerij, Zemst; zondag 13 maart in Cobblestone, Oldenzaal.