Americana-talent

29 maart 2013

Altijd op de uitkijk naar oorspronkelijke nieuwe talenten stuitte ik op twee talentvolle roots singer-songwriters die zonder meer uw aandacht verdienen. De Texaanse Amanda Pearcy en David Luning uit Californië.

Amanda Pearcy maakt tot nu toe onder americanaliefhebbers het meeste enthousiasme los. Dat is opvallend, aangezien ze een stijl heeft waaraan je toch een beetje moet wennen. Haar vrij omfloerste, sensuele manier van zingen verwacht je eerder in een nachtclub dan op een rootsplaat, maar het maakt haar in elk geval opvallend. De combinatie met haar zeer Texaanse, grotendeels akoestische countrystijl betekent een oorspronkelijk geluid waarin haar goudeerlijke, overwegend ingetogen liedjes prima gedijen. Uitstekend geproduceerd door violist en producer Tim Lorsch (Sam Baker, Walt Witkins) is Royal Street een cd die fans van Texaanse roots singer-songwriters moeten horen. Dat ze een nummer van de Stones (No Expectations) kan laten klinken alsof het uit haar eigen koker komt, getuigt al evenzeer van haar oorspronkelijke talent.

Zo oorspronkelijk is de Noord-Californische singer-songwriter David Luning niet, maar op zijn debuut Just Drop On By maakt hij dat meer dan goed door de kwaliteit van zijn liedjes. Prima zelf geproduceerd in een heerlijk onopgesmukte countryroots-stijl, trakteert Luning op twaalf ijzersterke songs, die af en toe lekker rocken (Whiskey Bottle), maar vaker nog het hart beroeren (A Little Bit Bad, Northern California, Humble Apologizin’) of daar ergens tussenin huizen (Bed Of Roses). Met een licht doorleefde stem die perfect past bij de rootsy muziek bewijst Luning zich als een talent om in de gaten te blijven houden. Opvallen in een genre waar al zoveel concurrentie is, zonder dat je iets laat horen wat we nog niet kennen, betekent eigenlijk al dat je liedjes van uitzonderlijk niveau zijn.

Beide albums zijn verkrijgbaar viawww.cdbaby.com.