Amy Correia vaart eigen koers

20 juni 2012

De Amerikaanse zangeres-liedjesschrijfster Amy Correia bedient zich op haar jongste album You Go Your Way van een uniek strijkersensemble. Op dit album is een synthese tot stand gebracht tussen de op blues, gospel, rock en folk georiënteerde liedjes van Correia en strijkersarrangementen met een volslagen eigen identiteit. Gezegend met een apart stemgeluid kiest Amy met haar begeleiders op dit album voor hedendaagse en eeuwenoude muziekvormen, die door ongewone combinaties en innovatieve arrangementen nieuwe wegen in de muziek aanduiden.

Ruim twaalf jaar is de in Lakeville, Massachusetts geboren Amy Correia als muzikant nu onderweg. Aanvankelijk werkte ze overdag als tekstschrijver op een reclamebureau in Chinatown, New York. In de avonduren schuimde ze de muziekclubs af in de Lower East Side. Blind Melon-gitarist Christopher Thorn stond haar productioneel bij toen ze in 2000 haar debuutalbum Carnival Love opnam in Daniel Lanois’ Kingsway Studio in New Orleans. Opvolger Lakeville uit 2004 werd geproduceerd door Mark Howard, die eerder werkte met Lucinda Williams en Willie Nelson produceerde.

Net als Lakeville is ook You Go Your Way door Correia zelf gefinancierd. Fondsenwerving onder haar fans bracht 35.000 dollar in het laatje, waardoor ze producer en multi-instrumentalist Paul Bryan, die speelde met onder anderen Aimee Mann en een groep muzikanten kon inhuren. Inmiddels heeft Amy Correia iemand gevonden die haar album ook op de Europese markt aan de man brengt. Het is de andere, zakelijke kant van een medaille die ons een artiest toont die in alle opzichten haar eigen koers vaart.