Amy Speace raakt het hart

4 juni 2013

Soms hoor je een liedje dat je diep van binnen raakt. Een flard van een zin, een betoverende melodielijn, een ontroerende stem. The Sea & The Shore van Amy Speace, gezongen in een duet met John Fullbright, laat niet los.

Eerst waren er die stemmen. Het doorleefde geluid van John Fullbright, die onwaarschijnlijk getalenteerde singer-songwriter uit Okemah, Oklahoma, een gehucht waar eerder Woody Guthrie al ter wereld kwam. En de ingehouden zingende Amy Speace die het nummer schreef nadat ze wekenlang haar stem kwijt was – de ultieme nachtmerrie voor een zangeres.

Toen de woorden: Said the Sea to the Shore when the evening tide came in. I am here to tell you tales of where I’ve been. Een dialoog tussen de zee en haar kustlijn. Beginnend met een onzin, want de zee is er natuurlijk altijd. Maar wat een briljante vondst in dichterlijke zin. Het onberekenbare, avontuurlijke water versus het bekende, standvastige land. Ik weet niet wat Amy Speace precies wil zeggen – ik wil haar het nog wel eens vragen – maar uiteindelijk kiest ze voor het land ­­– geloof ik. In de bijgaande videoclip speelt er iets tussen een man en een vrouw. Maar wat maakt het uit, onverklaarbare poëzie overstijgt soms de werkelijkheid.

The Sea & The Shore staat op het album How To Sleep In A Stormy Boat van Amy Speace dat 24 juni wordt uitgebracht door Munich Records.

John Fullbright kreeg vorig jaar een Grammy-nominatie voor zijn album From The Ground Up. Een uitgebreid interview met hem kunt u lezen in de komende Heaven die half juni uitkomt. Een interview met Amy Speace zal in een van de volgende nummers verschijnen.