Amy Speace: into Shakespeare

3 januari 2014

De Amerikaanse singer-songwriter Amy Speace leverde vorig jaar met How To Sleep In A Stormy Boat een van de mooiste albums in het genre af. De tweede week van januari tourt ze door ons land. In het boekje bij het album worden haar liedteksten afgewisseld met fragmenten uit stukken van William Shakespeare. Het doet op het eerste gezicht wat geforceerd aan, maar de teksten van de toneeldichter waren haast letterlijk haar redding in een moeilijk jaar. “Hij gaf me troost.”

Afgelopen najaar was ze al te zien in ons land, voor het eerst overigens, in het voorprogramma van John Fullbright, met wie ze het fenomenale duet The Sea And The Shore vertolkt. Op het podium bleek Speace een innemende persoonlijkheid. Als oud-actrice en regiseuse weet ze hoe ze het publiek voor zich moet innemen. In Heaven was eerder het onderstaande interview te lezen. (Hier enigszins verkort weergegeven.)

“De liedjes voor How To Sleep In A Stormy Boat heb in krap een jaar tijd geschreven. Een emotioneel zware periode. Mijn relatie liep op de klippen, ik zag mensen ouder worden – mensen worden altijd ouder, maar nu zag ik het. En ik verloor mijn stem. Het gebeurde tijdens een etentje. Ik dacht: ik ga vroeg naar bed, dan gaat het wel over. Maar het ging niet over. De specialist kon geen lichamelijke oorzaak vaststellen, het was puur stress. De de enige remedie was stoppen met zingen. Ik ben mijn stem bijna drie maanden kwijt geweest, een nachtmerrie.”

Give sorrow words. The grief that does not speak whispers the o’er frought heart, and bids it break.

“Ik ben een afvallige katholiek en nog steeds niet gelovig. Toch heb ik altijd het idee dat er iets ontbreekt in mijn leven, dat er meer is tussen hemel en aarde. Ik heb me al eens beziggehouden met boeddhisme en aan yoga gedaan. Toen ik mijn stem kwijtraakte schreef ik me in voor een tiendaagse meditatie, waarin absoluut niet mocht worden gesproken en ook niet worden geschreven. Een totaal stilzwijgen. Ik wou dat weleens meemaken en ik kon mijn stem toch al niet gebruiken. Het werd een ervaring die ik niet snel zal vergeten. Gaandeweg kreeg het gevoel uit mezelf te treden, ik raakte in een staat van trance. Voortdurend spookten er zinnen door mijn hoofd. Hele stukken Shakepeare en fragmenten van liedjes die ik aan schrijven was. Voordat ik me op de muziek stortte, was ik actrice en regisseur van Shakespeare-repertoire. Ik heb het complete oeuvre in drievoud in huis, zelfs eerste folio’s. De zinnen bleven maar rondmalen in mijn hoofd, want ik mocht niets opschrijven.”

O, think’st thou we shall ever meet again?

“Mijn liefde voor Shakespeare is ontstaan op de middelbare school, aangewakkerd door een docent Engels. Ik ben het gaan studeren. Het spreekt mij juist zeer aan dat oud-Engels zijn schoonheid niet gelijk prijs geeft. Je moet er je best voor doen. Tegelijk gaan de teksten over emoties en gevoelens die universeel zijn, dus ook van deze tijd: liefde, afgunst, angst, wanhoop. Ik ging Shakespeare weer  herlezen en dit keer raakten zijn stukken me dieper dan ze eerder hadden gedaan. Shakespeare gaf woorden aan mijn gevoelens. Hij gaf me troost.

Toen ik serieus met muziek bezig ging, opperden vrienden weleens dat ik teksten van Shakespeare zou moeten gebruiken, om zo mijn twee passies te combineren. ‘No way’, zei ik, ‘daar kom ik niet aan.’ Het speelde wel door mijn hoofd toen zijn teksten in die zwarte periode zo dichtbij kwamen. Maar ik vond eigen woorden om mijn gevoelens en gedachten te uiten, soms met zijn karakters en metaforen als uitgangspunt.”

We fear, we happy few, we band of brothers.

“Mijn vrienden hebben me door de moeilijke periode heen gesleept, terwijl ook zij hun sores hadden. Het deed me denken aan Henry V van Shakespeare, waarin de koning zijn soldaten aanspoort in een totaal verloren situatie en ze opzweept: Met hoe minder we zijn, des te groter is de glorie. Wij beleefden als vrienden ons moment van glorie door elkaar niet los te laten. We are the drunks and the dreamers, the criers and cheaters. The ones you’ll find down on our knees. Maar zie tot wat ons kleine groepje in staat was. Het leidde tot The Fortunate Ones.

The Sea And The Shore heb ik samen met Robby Hecht geschreven. We begonnen met het idee een liedje te schrijven voor zijn bruiloft, maar dat is duidelijk niet gelukt. Het gaat over twee mensen die niet met elkaar en niet zonder elkaar kunnen leven – zoals de zee en de kust een haat-liefdeverhouding hebben. Het liedje wordt verteld als een sprookje, dat leek me krachtiger. Ik vroeg John Fullbright om het in duet met me te zingen. John is jong, maar al een wijs man. Je hoort het beide in zijn stem.”

Van 6 januari tot 17 januari tourt Amy Speace door ons land. Raadpleeg het speelschema.

How To Sleep In A Stormy Boat wordt hier uitgebracht door CRS.