Andrew Bird: “Jij hebt een stem”

18 juni 2019

Vanavond speelt Andrew Bird in een uitverkocht Paradiso. Heaven sprak de fijnbesnaarde singer-songwriter bij het verschijnen van zijn jongste album My Finest Work Yet eerder dit jaar. Het hele interview is te lezen in het magazine dat nu in de winkel ligt.

De cover van My Finest Work Yet toont Andrew Bird als een lijdende dichter, op het punt zijn laatste adem uit te blazen. In zijn ene hand een ganzenveer, in de andere een vel papier. De foto is gemaakt naar een schilderij over de Franse revolutie. “Ik vond dat het beeld de lading van het album dekte, al kan ik niet zo goed beschrijven naar welke sfeer ik op zoek was. Wat moet of kan een kunstenaar doen in een tijd van grote controverse? Ik weet niet precies wat op het papier staat dat ik vasthoud. Een bevriend kalligraaf heeft het opgetekend en hem kennende is het vast iets met een dubbele bodem. Dat typeert de muziek ook, want mijn teksten zijn meer dan ooit een bespiegeling op deze verwarrende tijden. Ik ben geen liefhebber van al te concrete standpunten in songteksten, die hebben doorgaans een averechts effect. Je wilt niet dat mensen zich van je muziek afkeren omdat ze zich ergeren aan je opvattingen. In Amerikaanse families lopen tegenwoordig diepe breuklijnen tussen voor- en tegenstanders van Trump. Ik neigde ernaar het tekstueel dicht bij mezelf te houden, maar nu was er een drang me te uiten over wat speelt in de wereld. Dat kwam ook wel doordat mensen in mijn directe omgeving na die dramatische presidentsverkiezing zeiden: ‘Jij bent een artiest, jij hebt een stem, naar jou wordt geluisterd, jij moet je uiten’.”

 Bloodless is in meerdere opzichten het sleutelnummer. “Ik vond de juiste woorden voor mijn ongerustheid zonder dat het direct over de situatie in VS gaat, al is wel duidelijk waarover ik me zorgen maak.” In Bloodless trekt Bird de parallel met de situatie tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren dertig, waar extreemrechts aan het langste eind trok doordat de tegenkrachten hopeloos verdeeld waren. “Ik hoop dat we nu wel in staat zijn de rijen te sluiten. Dat het nog kan zonder het bloedvergieten waartoe een burgeroorlog leidt.” It's an uncivil war / Bloodless for now.

“Dit gesprek dreigt een beetje zwaar te worden”, zegt hij als ik nog een tekstregel uit Bloodless citeer: I know it's hard to be an optimist / When you trust least the ones who claim to have the answers. “Mogelijk ontstaat zo de indruk dat het een moeilijk album is, terwijl de muziek op My Finest Work Yet volgens mij zeer uplifting is.” 

Wil je geen Heaven missen? Neem dan een abonnement en krijg het gewoon in de bus.