Ane Brun: de horizon voorbij

4 september 2015

When I’m Free is ontstaan in de stilte na de storm”, zegt Ane Brun languit op een ligstoel in de patio van een Amsterdams hotel, waar ze een maand of twee terug een dagje de pers te woord staat. De sfeer van de tien lichtelijk ondergronds klinkende liedjes op haar vijfde reguliere album varieert van verdrietig en boos tot sereen en hoopvol. Elektronischer en bijvolg radicaler van instrumentatie dan de al gedurfde voorganger It All Starts With One weet ze op het als vanouds intimistische When I’m Free nochtans haar eigenheid te behouden, vooral dankzij haar sirenezang. “Volgens mijn moeder zing ik al van kleins af aan. Niet zo verwonderlijk eigenlijk, want als jazzangeres deed zijzelf bijna niet anders. Toch heb ik als jong meisje nooit gefantaseerd hoe ik later net als zij op een podium zou staan. Zelfs toen ik al af en toe optrad, wist ik nog niet wat ik echt wilde. Ik had geen besef van wat ik zoal in mijn mars had. Muzikanten in mijn kennissenkring hebben mij moeten aansporen. Zo kwam van het een het ander en begon ik op een gegeven moment ambities en verwachtingen te koesteren. Ik zag een lange weg voor me opdoemen. Mijn bestemming lag ergens ver achter de horizon, maar op een goede dag zou ik mijn doel bereiken, daar was ik opeens rotsvast van overtuigd.”

Het noodlot wil wat. Aan de vooravond van een grootscheepse Amerikaanse tournee met Peter Gabriel werd Ane Brun geveld door een auto-immuunziekte. Bijna een vol jaar was ze uit de roulatie om eenmaal weer op de been haar tienjarig platenjubileum luister bij te zetten met een tweetal compilaties en een serie concerten met prachtige bewerkingen van praktisch al haar prijsnummers. Op die memorabele tournee liet ze zich begeleiden door Tonbruket, een instrumentaal combo van Zweedse topmuzikanten dat zich ophoudt in de grensstreek van jazz en rock, maar net zo goed de weg weet in diverse andere genregebieden. Die samenwerking krijgt twee jaar na dato nu een logisch vervolg met When I’m Free, waarvoor de vanuit Stockholm opererende Noorse singer-songwriter inspiratie zocht bij DJ Shadow, Portishead, Massive Attack, The Fugees en soortgelijken, die gedurende de tweede helft van de jaren negentig de soundtrack van haar leven vulden. “Indertijd luisterde ik naar niets anders. Wat een verbazingwekkende platen waren dat toch, zeker als je ze na zo lang nog eens terughoort. Ik ging voor mezelf na wat ik er toen zo goed aan vond en wat ik er nu nog steeds goed aan vind, om vervolgens te kijken of ik die elementen op de een of andere manier kon hergebruiken.” Jeugdsentiment is een te groot woord voor When I’m Free, maar toch, de triphop klinkt er melancholiek doorheen.

Ane Brun wist in tien jaar tijd vanuit het Anglo-Amerikaanse folkidioom met elementen uit klassiek, ambient en elektronische muziek een onvervreemdbare stijl te ontwikkelen, zoals duidelijk valt te horen op het voorbeeldig samengestelde dubbelalbum Songs 2003-2013, waarop ook een stel bijzondere covers van onder anderen Alphaville, Mercedes Sosa en Arcade Fire. De timide singer-songwriter met de akoestische gitaar bestaat niet langer, zij het dat ze afgelopen herfst voor het eerst sinds tijden nog eens een Europese solotournee maakte. “De eerste persoon voor wie ik ooit een liedje van mijzelf zong was mijn beste vriendin. Ik woonde destijds in een studentenhuis met in de gang zo’n ouderwetse telefoon aan de muur. De hoorn liet ik bungelen, zodat ik zittend op de grond mezelf op de gitaar kon begeleiden”, herinnert ze zich. “Nadat ik eenmaal een zekere publieke bekendheid had verworven, vond ik het alsmaar gênanter om muziek te maken in gezelschap. Zelfs onder louter vrienden voelde ik me daar ongemakkelijk bij. Ik kwam mijzelf zo opschepperig voor, maar sinds kort denk ik daar anders over. Wat ik met mijn stem en gitaar kan, zie ik nu als een wonderlijke gave, die ik met anderen mag delen. Net zoals iemand die heerlijk kan koken, graag mensen bij zich thuis te eten uitnodigt, wil ik bij de koffie op verzoek met alle liefde een liedje zingen.”

Deze bijdrage is een extra vooraf bij het uitgebreide interview met Ane Brun in de komende Heaven, die half oktober zal verschijnen.

‘When I’m Free’ van Ane Brun is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Ane Brun live: 7 november in Botanique, Brussel; 9 november in Schouwburg, Rotterdam; 10 november in Melkweg, Amsterdam; 11 november in Doornroosje, Nijmegen.