Angst en moed van de ‘Tank Man’

3 juni 2018

Maandag 4 juni is het 29 jaar geleden dat het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking bloedig werd neergeslagen. De omvang van die slachting zijn we al bijna vergeten, maar de televisiebeelden van de man die in zijn eentje ongewapend een colonne tanks tegenhield zijn iconisch geworden. Ze inspireerden singer-songwriter Cameron Blake tot Tiananmen Square, te vinden op zijn prachtige nieuwe album Fear Not.

Over Tienanmen Square zegt Cameron Blake: “Kijken naar deze gebeurtenis op het nieuws was een van mijn vroegste herinneringen als jongen van zes en het heeft me nooit losgelaten. Het is weer actueel in het huidige politieke klimaat van angst. Als een uitlaatklep voor mijn obsessie hield ik niet op met kijken naar documentaires over het onderwerp en schreef ik Tiananmen Square. Het lied probeert de momenten en gedachten te volgen van de 'Tank Man’. Hoeveel moed heeft hij vergaard en hoeveel angst overwonnen toen hij voor de tanks stond en een symbool werd van China's verlangen naar vrijheid en democratie. Aangenomen wordt dat hij is gefusilleerd toen de internationale camera's weg waren, maar dat is nooit voor honderd procent vastgesteld. Hij zou zich nog altijd ergens kunnen schuilhouden.”

De titel en veel nummers van het album Fear Not weerspiegelen de staat van de Amerikaanse politiek, licht Blake toe over de telefoon vanuit Michigan. “Angst is het platform waarop beide partijen in de VS opereren. Natuurlijk is angst niet puur slecht. Voor sommige zaken moet je juist bevreesd zijn wil je overleven, maar angst kan verlammen.”

Het titelnummer schreef hij met zijn twee dochters van respectievelijk vijf en drie jaar in gedachten. “Het klinkt als een mantra en heeft daardoor een spirituele kant. Ik hoop dat mijn muziek over drempels heengaat. Het begint ermee dat je inziet dat iedereen bang kan zijn en dat je daar empathie voor kunt opbrengen. Zoals anderen dat dan voor jou kunnen doen. Het gevaarlijkst is als mensen angst gebruiken om anderen te manipuleren.”

Fear Not van Cameron Blake wordt hier uitgebracht door Continental Record Services.