Asaf Avidan: 'Gold Shadow'

24 februari 2015

De Israëlische zanger Asaf Avidan maakte enkele jaren furore met zijn band The Mojos. Daarna richtte hij zich op zijn solocarrière, die in 2012 met Different Pulses zijn eerste succes kende. Gold Shadow, het tweede album van de zanger met de kenmerkende hoge stem, legt de relatie met folk, rock en indie.

Over My Head is de ontspannen en melodieuze opener. Asaf pakte je bij zijn eerste woorden beet in emoties en sfeer. Een simpel maar effectief liedje, dat de deur opent naar Ode to My Thalamus. Lopend door de nachtelijke bossen voel je angst en het weer wordt grauwer. Je zintuigen nemen alle informatie en een vervlogen liefde lijkt je in het diepe duister te gooien. Het nummer is sfeervol opgezet met orgeldeuntjes en oplaaiende blazers.

My blood is boiling and the callus is hot  My veins are twisting in a sailor's knot  My Thalamus is growing down into my tongue  And all I taste is pain in every kiss and song  I know this story, and I know it well  The cracks are showing in my pearly shell

The Jail That Sets You Free is een ritmisch nummer dat door middel van herhalende deuntjes uitmondt in een groots refrein. Asaf’s stem klinkt opnieuw overtuigend en hij houdt ook dit wat snellere nummer onder controle. Op Little Parcels of an Endless Time stapt hij weer over naar een wat langzamer ritme. Een goede overgang, want ook dit nummer klopt van begin tot eind. Het bombastische refrein vergroot de inhoud van de teksten. Het orkestrale begin van My Tunnels Are Long and Dark These Days is meeslepend en brengt je in ontspannen sferen die de teksten meer tot je laten komen. Beangstigend sfeervol in een tragische setting. Als we denken het beste al te hebben gehad, begint het titelnummer Gold Shadow. De pianoklanken zuigen je mee en brengen kippenvel op je armen. Asaf raakt op elk moment de juiste snaar raken. Een indringend nummer van pure schoonheid doordrenkt met emoties.

There's a gold shadow seeping through the door  There's a cold sparrow lying still upon the floor  Dead and true as lipstick  Slow as the speed of skin  There's a gold, gold shadow growing from within

Met Let's Just Call It Fate wijzigt de stijl van het album, countryinvloeden dringen door. De akoestische gitaar brengt een fijn deuntje mee, in het refrein versterkt met samenzang. Niet het meest opvallende nummer van het album, maar bij vlagen sterk. De accordeon zorgt in These Words You Want to Hear voor het melodieuze geheel. Het is jammer genoeg geen overtuigend nummer met kinderlijke zang tussendoor. De inzinking op de tweede helft van het album is ook met A Part of This nog niet voorbij. Het klinkt allemaal wat te simpel en ook de teksten overtuigen niet meer. Het schitterende geluid van het orkest maakt gelukkig nog veel goed.

Het bluesy Bang Bang is qua muzikale afwisseling absoluut niet verkeerd, al is de zang van minder niveau dan voorheen. Het is zonder twijfel een opluchting dat Asaf met The Labyrinth Song toch weer wat van zijn emotionele kwaliteiten laat zien. Een vertellend verhaal dat met zijn eenvoudige opzet en ontspannen klanken Asaf’s zangkwaliteiten in de aandacht zet. Afsluiter Fair Haired Traveller is van pure schoonheid. Schitterend in melodie en een emotievol geheel.

Een meesterwerk, daar leek Gold Shadow lang op af te stevenen. Het is dan ook teleurstellend dat de tweede helft roet in het eten gooit. Toch staat het album boordevol muzikale pareltjes vol emotie, spanning en prachtig ontwikkelde melodielijnen. Het afwisselende karakter in muzikale stijlen pakt deels goed uit en geeft aan dat Avidan niet terugdeinst voor wat vernieuwing. Asaf is nog niet op zijn muzikale hoogtepunt maar toont met Gold Shadow zijn muzikale kwaliteiten meer dan eens aan.

Afkomstig van: Platendraaier